פרדוקס המחזור הנשי ברפואה המערבית

בשנת 2015, האיגוד האמריקאי למיילדות וגינקולוגיה פרסם נייר עמדה עם השלכות מרחיקות לכת על העיסוק ברפואה. האיגוד האמריקאי לרפואת ילדים תמך בנייר עמדה זה. רופאי האיגוד הביעו מסר שהיה אמור לשנות את היחס הרפואי כלפי המחזור הנשי. 

בפעם הראשונה בהיסטוריה, רופאי נשים דוגלים ברעיון שהמחזור הוא מרכיב חיוני ובלתי נפרד מהמצב הבריאותי, וחובתו של כל רופא להכין את הנערה ואת משפחתה לקראת הגעת המחזור, לאסוף מידע על אופי המחזור, ולערוך תשאול לכל נערה מתבגרת והוריה על חווית המחזור, בקרב אלה שכבר קיבלו. 

המסמך מגדיר את המחזור בתור הסימן החיוני החמישי לחיים ולחיות, בדומה לדופק, חום גוף, קצב נשימה ולחץ דם. כאשר אחד מסימני החיים הללו נפגע או אינו מתקיים באופן תקין, הבריאות הכללית נמצאת בסיכון. 

עורכי המסמך ניסו לטעון שבהיעדר מחזור סדיר, טבעי ותקין, בריאות האישה נמצאת בסכנה. מידע זה חשוב מאין כמוהו כיוון שאחוז ניכר של צעירות לא מקבלות מחזור, או חוות מחזור שאינו סדיר או תקין. במקרים מסוימים תיתכן בעייה רפואית או מחלה שהיתה ניתנת לטיפול אילו היו מגלים אותה בשלב מוקדם. 

הרופאים שתרמו למסמך הביעו את הרעיון שהמחזור הוא אירוע חשוב ומשמעותי והמליצו כי בכל ביקור אצל רופא משפחה או אחר, על הרופא לברר מה סדירות הדימום, אורך המחזור (במחזור תקין בין 21-35 יום), כמות הדימום ומספר ימי ההכתמות. בנוסף יש לשים לב לאפיונים של חווית המחזור כמו כאבים, כבדות פיזית ורגשית, מצבי רוח ועוד. 

נייר העמדה פירט נסיבות לבירור רפואי וכלל מספר רב של גורמים לדימומים לא תקינים אצל מתבגרות, במטרה להעלות את המודעות בקרב הרופאים והציבור הכללי לנזקים האפשריים, ולגלות בעיות כמה שיותר מוקדם. 

ההכרה במחזור החודשי כמרכיב חיוני לבריאות הייתה מבורכת והיא ממשיכה לקבל חיזוקים גם כיום. מחקר ארוך טווח שפורסם בספטמבר 2020 עקב אחר 80,000 אחיות בארה"ב במשך 24 שנים. מסקנת המחקר הייתה כי מחזור טבעי וסדיר משפיע על תוחלת החיים, וכי מחזור לא תקין או לא סדיר גורם לתמותה מוקדמת ביחס לנשים עם מחזור סדיר.  

פרדוקס המחזור הנשי ברפואה המערבית

ההשלכות התרבותיות של חוסר מודעות לפוריות 

מנחות שמ"פ ומטפלים רבים ברפואה משלימה מבינים היטב את הקשר בין המחזור למצב הבריאותי, אך מבחינה תרבותית-חברתית, כמו גם מקצועית-רפואית, קיים פער ענק בין הרצוי למצוי והידע החשוב הזה נותר בשוליים. 

צעירות בכיתות ה-ו לומדות כיצד "לטפל" בווסת ע"י שימוש במוצרי היגיינה, אך רק מעטות מהן לומדות מאמהותיהן ומהסביבה על המשמעות החיובית של המחזור, על החיוניות שלו ועל הקשר שלו לבריאות תקינה. 

גם כאשר מסבירים על הקשר לפוריות, הריון וילודה עתידית, לרוב ההסבר לקוי ומצומצם. חוסר ידע, חוסר מודעות, וקיומם של טאבו וסטיגמות לגבי המחזור מקשים עלינו לקיים שיח פתוח על משמעות המחזור והטבע שלו. 

למשל, מדוע הדימום הווסתי עדיין נתפס כאירוע המרכזי של המחזור, כאשר שיאו הוא בעצם הביוץ? היעדר ביוץ תקין וסדיר מעיד על בעייה בריאותית של ממש, שהשלכותיה נרחבות הרבה מעבר לענייני פריון ילודה

לא מעט נשים צעירות ובוגרות מעידות שהן מקבלות דימום וסתי פעמיים בחודש, דבר שהוא בלתי אפשרי מבחינת פיזיולוגית. זאת משום שנשים רבות לא יודעות כיצד להבדיל בין דימום וסתי לדימום בין-וסתי, ובין דימום וסת לדימומים אחרים. 

כנערות, איש לא טרח ללמד אותנו את הידע הבסיסי ביותר על הגוף שלנו, שמחזור תקין הוא תוצאה של מערכת הורמונלית מאוזנת. כל עוד המחזור נתפס כטירחה, עול, או משהו מבייש שלומדים להסתיר אותו או במקרה הטוב לסבול אותו, קשה להכיר בערך של המחזור הנשי ובחשיבות של מערכת הורמונלית תקינה. כחברה, עלינו לנרמל את המחזור וכל מה שקורה סביבו, לטובת כלל הנשים והדור הצעיר בפרט. 

היחס הרפואי לבעיות מחזור ובעיות הורמונליות אצל נשים

רופאי נשים, ילדים ומשפחה רבים מעודדים שימוש בתרופות הורמונליות למטופלות לטיפול בתסמינים שונים של חוסר איזון הורמונלי. 

כואב לך- קחי גלולות. סובלת מאקנה – קחי גלולות. סובלת מדימום כבד או לא סדיר – קחי גלולות. לא מקבלת וסת כלל – קחי גלולות. בן הזוג שלך מגיע מהצבא פעם בשבועיים- קחי גלולות ברצף. 

הגלולה הפכה להיות ברירת המחדל הטיפולית של כל כך הרבה בעיות, אך היא מטפלת בתסמינים בלבד ולא בשורש הבעיה. נטילת תרופות הורמונליות אינה פותרת את הבעיה הבריאותית המסתתרת מאחורי הקלעים ולעתים קרובות אינה מאובחנת. 

עבור הרופא, הגלולות מהוות פתרון זמין לתסמינים וחוסכות את הצורך להעמיק אל שורש הבעייה. העובדה שרופאים מעודדים נשים לוותר מרצון על הביוץ שלהן, כאילו שזה לא דבר חשוב וחיוני לבריאותן, בהתעלם ממגוון הדרכים הטבעיות הקיימות לטיפול בבעיות מחזור, סותרת לחלוטין את עקרונות שמ"פ ומעבירה מסר של זילות וזלזול בבריאותן של נשים. התוצאה היא בלבול שכן מצד אחד המחזור הוא מדד חשוב לבריאות אך מצד שני מעודדים אותנו לוותר עליו למען הנוחיות. 

היחס האימהי לבעיות מחזור אצל מתבגרות

התפיסה הרווחת בקרב אמהות היא שהמחזור של ביתן הוא לרוב תקין ומאוזן, אך המציאות מראה תמונה אחרת. מסיבות שונות ומגוונות, אחוז ניכר של מתבגרות (ונשים) אינן מקבלות מחזור טבעי או ביוץ סדיר, או חוות מחזורים, לעיתים ארוכים, ללא ביוץ כלל. מרבית האמהות, במקום לרדת לשורש הבעיה, שמחות שבנותיהן לא צריכות להתמודד עם עול הוסת מדי חודש בחודשו. אחרות פונות עם בנותיהן לרופאי נשים ולרוב מקבלות טיפול הורמונלי.

נשים רבות, צעירות ובוגרות, אינן תופסות את המחזור החודשי כבעל ערך בריאותי, ובוחרות לדכא ולהשתיק אותו באמצעות תרופות ואמצעי מניעה הורמונליים, אך מחזור תקין ומאוזן מעיד על בריאות ויחסי גומלין טובים בין כל מערכות הגוף שלנו, ואל לנו לקחת אותו כמובן מאליו. 

מערכת הורמונלית תקינה היא חיונית לכל המערכות בגוף, ולא רק לפוריות וילודה. ההורמונים של המחזור פועלים יחד עם עשרות הורמונים אחרים ויחד, בסנכרון מושלם, הם משפיעים לטובה על בריאות הלב והעורקים, השדיים, בניית העצם, תפקוד המוח והקוגניציה, בלוטת התריס, הרקמות הוגינאליות, מערכת דרכי השתן והעיכול, מערכת העצבים ועוד. 

גורמים להפרעות הורמונליות ובעיות במחזור

גורמים סביבתיים, תרבותיים, תזונתיים ונפשיים בעולם המודרני עלולים לסכן  את המערכת ההורמונלית, הפוריות והבריאות שלנו: תזונה לקויה ואיכות מזון ירודה, הימצאות הורמונים במזון, עודף שומנים במזון, וכן הפרעות אכילה ואכילה רגשית, עודף ותת משקל, ואפילו דיאטות למיניהן כמו צמחונות וטבעונות.  

גורמים נוספים כמו  לחץ נפשי מתמיד וחשיפה לחומרים סביבתיים שמשבשים את המערכת ההורמונלית, הנמצאים במוצרי מזון, קוסמטיקה, פלסטיק, חקלאות, וניקיון, ונפוצים כמעט בכל בית.  

מחקרים רבים בנושא ממשיכים להצטבר בקצב מחריד וממשלות בעולם המערבי מתלבטות כיצד לטפל בנושא תחת השפעה כבדה של שדולות היצרנים של כימיקלים וחומרים מזהמים. 

כל אישה שלישית עד רביעית סובלת מהפרעה כלשהי במחזור, כמו שחלה פוליציסטית או מחלה שמאד מקשה על איכות החיים כמו אנדומטריוזיס. בתפיסה התרבותית שלנו, בעיות אלה נתפסות כמשפיעות על הפוריות שלנו, אך מתי נתעורר לעובדה שבעיות כאלה פוגעות בראש ובראשונה בבריאות שלנו? 

היות והרפואה עדיין לא יודעת להסביר את הגורמים לבעיות האלה, על הקהילה המחקרית-רפואית להקדיש הרבה יותר מאמצים, משאבים ומחקרים לנושא. 

לסיכום

הגיע הזמן להקשיב ולהתחבר לעצמנו. המחזור החודשי הוא חיוני בראש ובראשונה לבריאות ולאיכות חיינו. אם את סובלת מבעיות במחזור כמו דימום כבד או ממושך, מחזור לא סדיר וכאבים, דעי שקיימות גישות טיפוליות רבות ויעילות ברפואה הטבעית, בניהן שינוי תזונתי, פעילות גופנית וטיפולי גוף נפש שונים. אף אחת לא אמורה לסבול בזמן הדימום או המחזור החודשי שלה. 

כל עוד המערכת הרפואית ממעיטה בחשיבות המחזור ומעודדת דיכוי של המחזור, עלינו לחפש את הפתרונות הטבעיים הטובים והזמינים עבורנו.