מחזור הווסת מושפע משני הורמונים עיקריים: אסטרוגן – הגורם לשינויים מסוימים בחלק הראשון של המחזור (לפני ביוץ), ופרוגסטרון – הגורם לשינויים אחרים בחלק השני של המחזור (אחרי ביוץ). בשינויים אלה כל אישה יכולה להבחין, ללמוד ולהבין.
לכל אישה בריאה יש שלושה סימני פוריות המצביעים על הביוץ ועל תקופת הפוריות שלה: חום גוף בסיסי, הפרשות מצוואר הרחם ושינויים במיקום ובפתיחות של צוואר הרחם. ניתן לצפות ולעקוב אחר סימנים אלו כדי לקבוע את הימים הפוריים והלא פוריים במחזור.
הביצית (זקיק) הבשלה חייה בין 10–24 שעות בלבד (ובמקרה של ביוץ שני, הוא מתרחש תוך 24 שעות מהביוץ הראשון).
זרעים מסוגלים להחזיק מעמד (כלומר להישאר “פוריים”) בגוף האישה עד חמישה ימים. בתקופת הביוץ, רירית הרחם (הפרשה) היא בעלת מבנה מיטבי כדי לסייע לזרעים לשמור על עוצמתם למקסימום של זמן.
הגופיף הצהוב (שאריות הזקיק בתוך השחלה) מפריש פרוגסטרון ובמקביל מונע התפתחות של ביציות נוספות עד המחזור הבא. הגופיף חי כשבועיים בלבד.
זוהי אינה שיטת ‘הימים הבטוחים’
שיטת ‘הימים הבטוחים’ מבוססת על חישוב מספרי, המביא בחשבון את אורכי המחזורים הקודמים על מנת לנבא את אורכו של המחזור הנוכחי ואת הימים הפוריים בהווה. חישובים אלה אינם בטוחים כי מחזורי וסת נתונים לשינויים בהשפעת מצבים מגוונים כגון נסיעות, מחלה, מתח ותרופות.
השיטה איננה דורשת/ מחייבת הימנעות כלל. אצל אישה עם מחזור טיפוסי של כחודש ימים, צפוי שיהיו לה יותר משבוע ימים פוריים אפשריים. בימים אלה, זוג אשר רוצה לקיים יחסים מלאים צריך להשתמש באמצעי מניעה כמו קוטלי זרע או חוצצים למיניהם. אצל אישה עם מחזור קצת ארוך יותר (מעל 32 יום), השיטה מוסיפה יותר ימים בטוחים לפני הביוץ. אצל אישה שהמחזור שלה קצר יחסית, השיטה עלולה לצמצם את מספר הימים הבטוחים לפני ביוץ.
כל אישה יכולה ללמוד לזהות ולפענח את סימניי הפוריות שלה.
דרושה תקופת למידה של לפחות 3 חודשים של מחזורים טבעיים ורצופים (אך תוך חודש בדרך כלל היא יכולה ליישם את השיטה) כדי לנהל מעקב ולתרגל את יסודות השיטה על גופה.
דרושות עקביות ומוטיבציה ממושכת. אך אם עשרות אלפי נשים אנאלפביתיות בעולם מסתמכות על וריאציות שונות של השיטה, גם אנחנו מסוגלות לכך.
דרוש רישום יומי בטבלה של כדקה או שתיים. ניתן ליישם את השיטה תוך שני מפגשי לימוד והנחייה, שביניהם מפריד חודש של תרגול והתבוננות.
אחרי תקופת למידה שבה האישה מכירה את גופה ורוכשת ביטחון עצמי, ישנם קיצורי דרך שמאפשרים צמצום של כשני שלישים מהרישומים החודשיים בטבלה.
דרושה מורה מוסמכת שהוכשרה ללמד את השיטה על מנת לספק ליווי ומעקב מקצועיים, לפי הצרכים האישיים של כל אחת ואחת. כל אישה מסוגלת ללמוד תיאוריה באופן עצמאי, אך כדי ליישם את השיטה ביעילות מקסימלית, יש צורך במעקב של מורה מקצועית.
- נשים בנות 18 ומעלה ועד נשים בגיל המעבר (מנופאוזה) המעוניינות להתחבר אל חוכמת גופן.
- נשים שלא יכולות או שאינן רוצות להשתמש בגלולות, בהתקן תוך רחמי או בכל אמצעי מלאכותי אחר.
- נשים המתקשות להרות.
- נשים דתיות המחפשות שיטה שמתאימה לאורח החיים הדתי.
- נשים במצבים מיוחדים, כגון: שיבושי מחזור לקראת גיל המעבר, נשים אחרי לידה ונשים מיניקות, נשים לאחר הפלה.
- זוגות השואפים לשיתוף ולאחריות הדדית בנוגע לפוריותם ולחיי המין שלהם.
כדי לדעת האם השיטה מתאימה לך, עלייך לבחון את הצרכים, הערכים וסדרי העדיפויות שלך וכן את ההרגלים של, אורח חייך ומטרותייך (קישור לתרגיל הזוגי).
עבור אישה הבוחרת בראש סדר העדיפויות שלה ערכים של נוחיות, זמינות וחופש, הגלולה יכולה להתאים יותר.
לעומתה, אישה הבוחרת בראש סדר העדיפויות שלה בערכים כמו בריאות טובה יותר, מחזור טבעי, בטיחות ושקט נפשי, שמ”פ יכולה להתאים יותר. אין שחור או לבן, נכון או לא נכון. בחירה מודעת ומוכנות נפשית אינן ניתנות לפשרה.
- מי שאינה מקבלת וסת או שנפסק לה המחזור בשל אחת או יותר מהסיבות הבאות:
- מי שמשתמשת בהתקן הורמונלי (מירנה) ואיננה מקבלת דימום ווסתי
- כתוצאה משינויים לקראת גיל המעבר, הפרעות אכילה, עודף פעילות גופנית
- אישה בהריון (רצוי להצטרף לסדנה אחרי הלידה/בזמן הנקה על מנת שתוכל ליישם את השיטה)
- נשים שנמצאות במצבים מיוחדים שדורשים התייעצות לפני הצטרפות לסדנא:
- מי שלא יכולה או לא רוצה לשלב אמצעי מניעה אחרים עם שמ”פ בימים הפוריים שלה.
- מי שמחפשת פתרון זמני של כמה חודשים ולא יכולה להרשות לעצמה סיכון של כניסה להריון בעקבות ניתוח, מחלה, בעייה רפואית אחרת
- מי שיש לה פטריה עיקשת/חוזרת או הפרשות פתולוגיות/לא תקינות באופן ממושך
- מי שנמצאת בתהליך של טיפולי פוריות
- מי שיש לה חשש לשחלה פוליציסטית ומקבלת דימום ווסתי כל כמה חודשים
אחוזי יעילות גבוהים ביותר ימצאו בקרב זוגות אשר למדו את השיטה וקיבלו ליווי ע”י מורה מוסמכת של השיטה הטבעית. כמו בשיטות אחרות, היעילות תלויה במספר גורמים: הקפדה על כללי השיטה, השימוש באמצעים נוספים בתקופה הפורייה, אי לקיחת סיכונים במועד שלפני הביוץ ומידת הניסיון של המשתמשים . השיטה כשיטה יכולה להיות מאוד “לא סלחנית” בקרב זוגות שלא מקפידים. בשנה הראשונה של שימוש בשיטה שיעור היעילות המעשית מגיע 90% –% 80. היעילות עולה כשמצטבר ניסיון והיכרות עם הגוף, היעילות המעשית יכולה להגיע עד קרוב ל – 100%.
- שיטה טבעית ובטוחה לחלוטין וללא תופעות לוואי.
- לא דורשות התערבות רפואית.
- מאפשרת כניסה מהירה להריון לזוג המעוניין בכך.
- מגבירה את המודעות לבריאות גוף-נפש וכן את תחושת השליטה, השקט הנפשי והביטחון העצמי.
- מאפשרת מצב שבו האישה לומדת לסמוך על עצמה וזה הופך אותה להיות המומחית מספר אחת על גופה.
- מעודדת אחריות הדדית ושיתוף פעולה בין בני הזוג ושיפור את התקשורת המינית ביניהם.
- מסייעת לאבחן במהירות מגוון בעיות בריאותיות והורמונליות.
- חוויה חיונית ומעצימה לכל אחת, המאפשרת חיבור לנשיות, למיניות, ולמחזוריות הטבעית בדרך אחרת.
- דורשת השקעה של כ – 2 דקות ביום (בתקופת הלמידה).
- כשיטה למניעת היריון, למידת השיטה דורשת השקעה של כ-6-5 שעות ותקופה של התנסות (כשלושה חודשים).
- השיטה דורשת בגרות ומשמעת עצמית על מנת להקפיד על המעקב מדי יום ועל כללי השיטה.
- השיטה דורשת מוטיבציה גבוהה ושיתוף בין בני הזוג.
- על מנת להבטיח יעילות גבוהה, השיטה דורשת שימוש נכון ועקיב בכל כלליה.
- השיטה אינה מגינה מפני מחלות המועברות ע”י מגע מיני (קישור למשרד הבריאות ).
שיטת המודעות לפוריות (שמ”פ) היא וריאציה אחת מתוך מספר שיטות משולבות (Sympto-Thermal Methods) שהוכחו מחקרית, אך מרבית הרופאים אינם מכירים אותה, או מבלבלים בינה לבין שיטת ‘הימים הבטוחים’ ולכן הם סבורים שאין היא בטוחה דיה או שאינם “סומכים” על האישה שתהיה אחראית ועקבית מספיק כדי להתמיד בשיטה.
בשישים השנה האחרונות, נטילת גלולות היתה ברירת המחדל של גניקולוגים, אך כיום יותר ויותר רופאים ממליצים על התקנים תוך רחמיים שהפכו לנורמה חברתית אפילו בקרב מתבגרות. נוחיות השימוש וזמינותם של ההתקנים הללו הפכו אותם לפופולריים בקרב רופאים ונשים כאחד כיוון שהם לא מצריכים מהאישה לעשות דבר ומבחינה סטטיסטית הם נחשבים יעילים יותר מהגלולות. אך כל זאת מבלי להביא בחשבון את ההשפעות ארוכות הטווח של ההתקן ואת הנזק הבלתי הפיך שעלול להיגרם לאישה.
שמ”פ משחררת נשים מהתלות בתרופות. שיטות טבעיות אינן משרתות את האינטרסים הכלכליים של חברות התרופות הדואגות לספק לנו מידע אינסופי שיעודד אותנו לרכוש תרופות.
כמעט כל אחת יכולה ללמוד חומר תיאורטי ממקורות אלו, אך מי שרוצה ליישם את השיטה ביעילות ובבטיחות מרבית, צריכה ללמוד במסגרת המאפשרת מעקב וליווי בתקופת הלמידה.
על אף שקיימים מקורות ספרותיים טובים מאוד ללימוד השיטה, ספר, אתר או חברה, אינם תחליף לליווי ולהנחיה מקצועית.
השיטה דורשת זמן ותשומת לב לצרכים האישיים של כל אחת ואחת. מי שבוחרת ללמוד את השיטה שלא דרך מנחה מקצועית, סיכוייה להיכנס להריון לא מתוכנן גבוהים בהרבה.
טעויות שכאלה מערערות על האמון של נשים בשיטה, שלא בצדק. חמור מזה, הן גורמות נזק לאישה עצמה. כיוון שחלק לא מבוטל מהנשים שלומדות את השיטה מגיעות עם שיבושי מחזור ו/או בעיות הורמונליות שונות, יש צורך בליווי ובהדרכה צמודים.
רק מורה המוסמכת ללימוד השיטה רשאית ללוות נשים, ובאחריותן לבדוק את הכשרתה של המורה ואת תעודותיה. כמו שאישה תקפיד ללכת לרופא או למטפל מוסמך עם בעיה רפואית כך גם עם ‘השיטה הטבעית’. אישה לא תפקיר את גופה, את בריאותה ואת פוריותה בידיים לא מיומנות ולא מקצועיות.
אישה המנסה להרות ולומדת את השיטה עוקבת אחר סימני הפוריות שלה במשך שלושה חודשים. הטבלאות משקפות תמונה בסיסית על מצב פוריותה. אם הכול נראה תקין והיא קיימה יחסים מלאים בימים הפוריים ועדיין לא הרתה, יש לפנות לבירור רפואי נוסף. גם במקרה שבו הטבלה מראה אי-סדירות במחזורים ו/או כתמים ודימומים במועד לא צפוי, או שיבושי ביוץ יש חשש לאי-פריון ומומלץ לפנות לבירור רפואי נוסף.
אמנם קיימות בשוק יותר מ-100 אפליקציות למעקב אחר המחזור וניטור הפוריות, אך על מעט מאוד מהן ניתן לסמוך כשיטת מניעה אמינה. חשוב לזכור שאפליקציה איננה “שיטה” בפני עצמה, אלא אוסף כלים לאיסוף ושמירת נתונים אישיים.
הבנת ופרשנות הנתונים מחייבת אותך ללמוד וליישם את כללי השיטה. לאחר שלמדה ממדריכה מוסמכת, אישה צוברת ניסיון ולומדת להבין את דפוסי הפוריות הייחודיים שלה.
לאחר מכן, ניתן לעבור לאחת ממספר קטן של אפליקציות ולהשתמש בה כ”קיצור דרך”, או לנהל טבלה באקסל/ גוגל שיטס. טבלה מקוונת היא לא בדיוק אפליקציה אך היא ידידותית למשתמש ולרוב ניתן לנהל אותה מטלפון נייד או מחשב.
לגבי מכשירים כמו דייזי- מכיוון שהמכשיר בנוי על שיטת חישוב ומדידות חום בלבד, אישה טיפוסית מרוויחה פחות ימי חופש מיני מאשר נשים שלומדות ומיישמות שמ”פ. כיוון שעליית החום מתרחשת רק אחרי הביוץ, אישה מגיעה לחופש מיני בעיקר בשבוע האחרון של המחזור.
שאלות ותשובות על שמ"פ במצבים ספציפיים
ישנם שלושה חלקים לתשובה:
- עקרונית, השיטה מתאימה לכל אישה המעוניינת להתחבר לגופה ולהכיר את פוריותה. נשים ששוקלות להפסיק להשתמש בגלולות או להוציא התקן תוך רחמי יכולות ללמוד לתרגל את שיטת המודעות לפוריות תוך כדי שימוש באמצעים אחרים. כשהתזמון נכון, תוכלי להחליט מתי להפסיק גלולות ולהתחיל שמ”פ בפועל. יתכן שיקח זמן עד שהגוף יתאזן הורמונלית והמחזור הטבעי יתחדש.
- אם את מחפשת שיטה קלה, פשוטה ומהירה עם מעט התעסקות, ייתכן שגלולה או התקן יתאימו לך יותר. אך אם בריאות, בטיחות ושקט נפשי הם מה שאת מחפשת, שמ”פ עשויה להתאים לך יותר. אין שחור/לבן ואין נכון/לא נכון. יש סולם ערכים וסדרי עדיפויות אישיים. כשמדובר באמצעי מניעה, יעילות ובטיחות הן שיקול ראשון במעלה. לכן, עליך לבחור באמצעי מניעה שתואם את הערכים האישיים שלך ולהיות מוכנה לשלם את המחיר שהוא גובה ממך. בעוד שגלולות גובות מחיר בריאותי ונפשי, לימוד שמ”פ מצריך בחירה מודעת ומוכנות נפשית שאינן ניתנות לפשרה. כל אישה צריכה לבחון מידת הפער בין הרצון לנסות את השיטה לבין היכולת ליישם אותה באופן נכון ועקבי לאורך זמן. שמ”פ היא מתנה אמיתית אך היא דורשת אחריות, מוטיבציה גבוהה והתמדה.
- אם את בזוגיות, חשוב להתכונן יחד עם בן הזוג לכללים החדשים שמכתיב המעבר מגלולות לשמ”פ. ממצב של חופש וספונטניות 24/7 למצב שבו לומדים לזהות ימים פוריים ומצטיידים באמצעי מניעה בימים אלה. תהליך הלמידה עשוי לקחת כמה חודשים. מדובר בשינוי משמעותי ולכן לא נכון לעשות אותו ללא הכנה נפשית יחד עם בן הזוג. הפסקת גלולות באופן חד-צדדי עלולה לגרום למתח, אי ודאות ומגע מיני לא מוגן. אז אם את מתלבטת אין חובה להפסיק עד שהקרקע מוכנה לשינוי. ניתן ללמוד שמ”פ ולתרגל אותה גם כאשר אין ביוץ, וכך ולהישאר מוגנת בתקופת הלמידה.
תלוי באיזה מידה את רוצה להבין או לאבחן את שורש הבעיה שלך (אם ישנה בעייה). חוסר ידע עלול לגרום להגברת תסכולים, מתח והרגשת חוסר אונים.
יש דרך אחרת וזה תלוי גם בכמה הגורם של הזמן הוא קריטי. האם את ממהרת להיכנס להריון בשל גיל מתקדם (את מתקרבת לגיל 40 או אחרי למשל?). היה רצוי לקבל תשובות ענייניות יותר מהרופא ולדעת מה מצאו בבדיקה שביצעת ואם יש בדיקות נוספות שכדאי לבצע. מנחת שמ”פ יכולה לשמש לך מענה כדי לתת לך מידע וגם גיבוי לקראת המטרה שלך.
רופאים נוטים לרשום תרופות והורמונים כאשר אין מחזורים סדירים, אין סיבה ברורה לבעייה וכשאין הריון אחרי תקופה ארוכה. יתכן שהמחזור תקין אף לא סדיר ואת מתקשה לזהות את הימים הפוריים שלך כדי לתכנן הריון כי אינך מכירה את סימני הביוץ שלך. במקרה כזה את לא חייבת תרופות כדי להעלות את הסיכוי להריון.
תרגול שמ”פ יאפשר לך לדעת אם ומתי את פורייה ואם ומתי את מבייצת. אם את לא נכנסת להריון תוך 3 חודשים/מחזורים והטבלאות שלך נראות תקינות, אז יש מקום להמשיך את בירור.
אם מגלים בעזרת המעקב אחר סימני הפוריות שיש בעיה, זכותך לבחור גישה טיפולית שמתאימה לך מתוך מגוון של שיטות קיימות, כגון שינוי בתזונה ואורח חיים, רפואה סינית , הומאופתיה, נטורופתיה, צמחי מרפא, תוספי מזון ועוד, עיסוי רחם (שיטת ארויגו) ועבודת גוף-נפש. חשוב לשקול את כל ההיבטים והאופציות לפני שמגיעים להחלטה.
הכול תלוי בציפיות והצרכים שלך. כדי ליישם את השיטה בהצלחה, דרוש שניים בראש אחד עם מטרה משותפת (כמו מניעת הריון). בטיחות ושקט נפשי חשובים גם לגבר. ככל שבן הזוג מכיר ויודע את מצב הפוריות שלך, סביר להניח שהוא יהיה קרוב וקשוב יותר. ככל שבן הזוג מבין כיצד השיטה פועלת ומה כרוך בשימוש מוצלח, הוא אמור להיות יותר תומך וסבלני, ואז יהיו סיכויים טובים יותר שהשיטה תתאים למערכת היחסים שלכם ותהיה יעילה יותר.
בן הזוג לא חייב ללמוד את השיטה יחד איתך אך חשוב שתקדישי לו זמן כדי להסביר את השיטה ואפילו לתת לו את האופציה לקחת חלק פעיל (למשל, הוא יכול לקחת אחריות על מדידת חום שלך בבוקר ולרשום אותו בטבלה).
כאשר המטרה היא מניעת הריון – השיטה תיתן לך/לכם לזהות באופן מדויק מתי את פורייה לכן במועד הזה אתם צריכים לקבוע יחד מה עושים: מין אחר או המתנה או משגל מלא עם שיטות נוספות. שיתוף מלא בין בני הזוג מבטיח שביעת רצון גבוה יותר. מידת ההצלחה של השיטה תלויה באופי הקשר בין בני הזוג. בן זוג קבוע יוכל לקחת חלק פעיל ביישום השיטה והצלחתה – יותר מבן זוג מזדמן.
ישנם זוגות שבוחרים בשמ”פ בגלל האפשרות לקחת אחריות משותפת על פוריותם ומיניותם.
כמה תשובות לשאלה:
- זה מאד תלוי בך ובציפיות שלך מהפרטנרים שלך בכל הקשור ליחסי מין מוגנים. ידוע ע”פ מחקרים וסקרים, שיש קשר בין זוגיות יציבה וממושכת, הכוללת אמון הדדי, תקשורת, והבנת צרכים של שני בני הזוג- לבין הצלחה, יעילות ושביעות רצון משמ”פ.
- במקרה של קשרים מזדמנים, המצב עלול להיות יותר מאתגר. גבר לא בכרח יכול לסמוך על שיטה שהוא לא מכיר ואישה לא בהכרח תדע כיצד “לנהל” יחסים בטוחים ומוגנים ללא שיתוף מצד הגבר.
- הכרות עם גופך ולימוד שמ”פ יכולה להיות לך הזדמנות אידיאלית בתקופה הזאת (כשאין בן זוג קבוע). את יכולה לתרגל את השיטה בקצב האישי שלך, ללמוד על פוריותך ברוגע וללא לחץ, לצבור נסיון ובטחון- כך תהי “בשלה” בבוא הזמן.
- חשוב לברר מה מידת הסיכון שאת לוקחת מבחינת הבריאות כאשר יש מפגשים מזדמנים? הרי עם כל פרטנר חדש את תרצי להימנע מזיהומים ומחלות המועברים ע”י פעילות מינית, וזה דורש שימוש עקבי בקונדום ללא קשר ללימוד שמ”פ. בנוסף, חשוב להזכיר שקונדום לא תמיד מספיק בטוח כשיטה למניעת הריון כי הוא יכול להיקרע או להישאר בגוף האישה. מי שהיה בסרט כזה יודע שאין 100%, לכן רצוי וחשוב שיהיה אמצעי מניעה נוסף להגנה בטוחה יותר.
מחזור טבעי וסדיר הוא סימן חיוני לבריאות ולא רק לפוריות וילודה. אם ברצונך להגיע לאיזון הורמונלי באופן טבעי, תצטרכי:
- זמן המתנה כדי לראות מה קורה לגוף ולמחזור אחרי הפסקת הורמונים
- זמן, אנרגיה, מוטיבציה ואמצעים כדאי להגיע לתוצאות. ייתכנו שינויים בדיאטה, פעילות גופנית, אורח חיים ועוד.
ביצוע בדיקות אבחון (כמה חודשים אחרי הפסקת גלולות) כדי לוודא את המצב ההורמונלי שלך. ניתן להתחיל ללמוד שמ”פ בזמן גלולות וגם אחרי. השיקול הוא שלך. ראי מאמר על המעבר בין גלולות למחזור טבעי.
בהחלט כן. את לא חייבת גלולות כדי להיות מוגנת ולקבל שקט נפשי. השאלה היא האם השיטה הטבעית באמת מתאימה לך מבחינת ערכית, אישית ובאיזה מידה את מסוגלת ורוצה לסמוך על עצמך ועל מה שגופך משדר. זה משהו מאד אישי.
רצוי לציין שיש הבדל מהותי בין אמצעי חיצונית/תרופתית לבין שיטה פנימית-טבעית, ויש הבדל בין לבחור בשיטה כי כל היתר לא מתאים לבין לבחור בשיטה כי היא הכי מתאימה. ברוב המקרים, בחירה מתוך “אילוץ” לא תעניק שביעות רצון או אחוזי הצלחה הכי גבוהים.
שמ”פ יכולה מאוד להתאים אם את בוגרת, מסודרת, יודעת להתמיד. שמ”פ תהיה לך כלי משמעותי במידה ואת שואפת להתקרב ולהכיר את גופך וכדי לנהל את הפוריות שלך באופן טבעי. השיטה דורשת בעיקר הקשבה לגוף (לסימני הפוריות) בנוסף לשתי דקות ליום תיעוד ורישום בטבלה (בתקופת הלמידה). שמ”פ מאד מתאימה למי שרוצה לקחת אחריות על הבריאות והמיניות שלה. ובמידה שתרצי להגביר את דרגות החופש שלך ולקיים יחסי מין בימים הפוריים- אז יהיה צורך לדאוג לשימוש של שתי שיטות בו זמנית בימים האלה למידע על אמצעי מניעה שניתן לשלב עם שמ”פ.
רצוי להגיע לסדנה זמן קצר לאחר הפסקת דימום הלידה כדי ללמוד את שפת הגוף בתקופה זו. ע”י זיהוי ההפרשה הטבעית, תוך זמן קצר תגלי שאת לא פוריה ושביכולתך לקיים יחסי מין חופשיים לתקופה ממושכת.
יחד עם זאת, הנקה מלאה היא לא שיטה למניעת הריון בפני עצמה. עם הזמן תלמדי לזהות כיצד ההפרשה שלך מושפעת מתדירות ההנקה וגורמים נוספים.
באמצעות שמ”פ, ניתן לדעת מראש מתי הגוף מנסה לבייץ ומתי הפוריות מתחדשת. זהו תהליך מרתק שמתחולל בגופך לפני דימום הווסת הראשון שלך לאחר הלידה, אך ללא הדרכה אישית וליווי צמוד, אישה עלולה להיכנס להריון לא מתוכנן. ראי מאמר על מניעת הריון טבעית בזמן הנקה.
שיטת המודעות לפוריות הנה אמצעי מניעה אידיאלי עבור רוב הנשים בכלל ונשים דתיות בפרט. לקיחת גלולות בתקופה הזאת מיותרת והיא אף גורמת לבעיות כמו דימומים וכתמים וכמובן לבעיות נידה. לזוגות דתיים בעלי היתר (אישור רבני) להשתמש באמצעי מניעה, ישנו חופש רב ביישום שמ”פ בזמן ההנקה. רבנים ויועצות הלכה רבים כבר מכירים את שמ”פ, אך לא כולם.
למידע נוסף של הקשר בין שמ”פ להלכה לחצי כאן.
אם ברצונך להתייעץ עם גורם הלכתי מוסמך, תוכלי לפנות ליועצות ההלכה של מכון נשמת.
טבלאות שמ”פ יכולות לחשוף מגוון בעיות: חוסר איזון הורמונלי, הפלה, מחזורים ללא ביוץ, דימום לא תקין, חוסרים תזונתיים ועוד. בדיקות דם והורמונים יכולות בדרך כלל לאמת בעיות אלו.
אישה שמנסה להרות לומדת לעקוב אחר סימני הפוריות והביוץ שלה במשך 2-3 מחזורים לפחות, באמצעות טבלה מיוחדת בה היא מתעדת את טמפרטורת הגוף הבסיסית שלה, שינויים בהפרשות צוואר הרחם ועוד.
הטבלאות מגלות האם המחזור מאוזן הורמונלית ומתי סביר להניח שיתרחש הריון. אם התרשימים נראים תקינים ואתם מקיימים יחסי מין בימים הפוריים, אך עדיין אינכם יכולים להיכנס להריון במשך למעלה משלושה חודשים, אפשר לפנות לבירור רפואי (ולא לאחר שנה של ניסיונות, כנהוג במרפאות לטיפולי פוריות).
לא מעט נשים מאמינות שקנדידה היא מצב כרוני, בגלל חוסר היכרות עם הגוף וההפרשה הטבעית שלהן. נשים רבות נמצאות בסיכון גבוה לפטרייה כתוצאה משימוש יתר באנטיביוטיקה ואמצעי מניעה הורמונליים. גורמים נוספים לתופעה כוללים תזונה לקויה (יתר צריכה של סוכרים ופחמימות פשוטות), מתח גבוה ומתמשך, זוגיות לא בריאה וחוסר סיפוק מיני.
לפני שתתחילי ללמוד שמ”פ, מומלץ לבצע משטח וגינאלי לבירור המצב. ייתכן שתחווי קושי ובלבול בהכרת דפוס ההפרשות הטבעיות שלך משום שהקנדידה מייצרת הפרשות משל עצמה. בכל מקרה של חשש, כדאי להיבדק. במידה והתוצאה מאששת את החשד, תוכלי לבחור בין טיפול תרופתי לבין טיפול טבעי, ולהגיע לסדנא לאחר השלמת הטיפול. למידע נוסף על טיפול טבעי בקנדידה.
במידה ואת סובלת מפטריה לאורך זמן אך לא קיבלת אבחון או טיפול תרופתי מתאים, את לא לבד. נשים רבות במצבך הן הוכחה חיה כי שינויי תזונה ואורח חיים יכולים להביא לטיפול המיוחל, אך ללא אבחון וטיפול מתאים, הפטרייה עשויה לנדוד לאזורים נוספים בגוף, כגון למעי. למידע נוסף על זיהומים פטרייתיים של הפות והנרתיק.
במידה ואת רואה הפרשה לא מוכרת ואת מתקשה להיכנס להריון באופן טבעי, יתכן שהקנדידה משפיעה על תהליך ההפריה.
זה תלוי בכמה דברים. ראשית, זה לא מספיק לקבל “אמירה” שיש או אין ש”פ מרופא/ה, יש לקבל אבחון בכתב. קיימים סוגים שונים של ש”פ ומרבית הרופאים לא מכירים את התופעה במלואה ולא יודעים כיצד לטפל בה באופן טבעי. לרוב הם ימליצו על גלולות כדי לגרום למחזור מזויף ולמנוע הריון, או יציעו טיפולים הורמונליים אם יש כוונה להיכנס להריון. חשוב להבין באיזה סוג של ש”פ מדובר. באמצעות מעקב אחר מספר תסמינים ובדיקות אבחון כמו ספירת דם כללית, פרופיל הורמונלי ובדיקת אולטרסאונד, ניתן להתקדם ולהגיע לאבחון מדויק. לאחר מכן, ניתן בהחלט לטפל באופן טבעי. ייתכנו שינויים בדיאטה, פעילות גופנית, אורח חיים, תוספי תזונה, צמחי מרפא ועוד. כדאי להתייעץ עם מנחת שמ”פ מוסמכת לפני החלטה סופית.
יכולות להיות סיבות שונות לדילוג של מחזורים. בעזרת בדיקות אולטרה-סאונד ובדיקות דם ניתן להבהיר את המצב. גם אם את נמצאת בתקופת הפרי-מנפאוזה (התקופה שלפני הפסקת הווסת), את עדיין פורייה ויכולה להיכנס להריון. תקופה זו עשויה להימשך בין 3- 10 שנים, ובסיומה המחזור ייעצר באופן סופי. וביטוי אחד של תקופה זו הוא דילוגים של הווסת.
ככל שרמת הפוריות יורדת, הביוץ נוטה להיות פחות סדיר ותדירותו משתנה. המעקב אחר שינויים בהפרשה הטבעית ובחום השחר, יכול להעיד האם התרחש ביוץ תקין או לא. נשים רבות יחושו יובש מתמשך ורטיבות לא סדירה, או הפרשה צמיגית וגמישה לאורך זמן. שינויים בדפוסי הדימומים ותדירותם גם הם שכיחים. מעקב אחר שינויים בצוואר הרחם יכול מאוד לסייע בתקופה זו. שמ”פ מספקת מדד מצוין לשינויים הורמונאליים המתרחשים בשנים שלקראת הפסקת הווסת.
נהדר שאתה מתעניין בשיטה ומוכן להיות שותף בה. דרך בת זוגתך שאיתה אתה בקשר אינטימי, תוכל ללמוד על מחזוריות האישה ודפוס הפוריות שלה. כמה דגשים בהקשר זה:
- השיטה מאפשרת סוג חדש של שיתוף פעולה בין בני הזוג. הפגנת סקרנות והתעניינות, תמיכה, עידוד, והקשבה מצידך יסייעו לזוגתך ויעצימו את הבטחון של שניכם ביישום השיטה.
- נדרשת תקופת היכרות והתנסות על מנת לתרגל את השיטה עד לקבלת ביטחון מלא ושקט נפשי. פתיחות וסבלנות הן הכרחיות בתקופה זו.
- כדי למנוע הריון באופן יעיל בתקופה הפורייה, הזוג אמור לקחת אחריות משותפת על אחת משלוש אופציות:
- מקיימים יחסים אינטימיים ללא חדירה ושפיכה פנימית
- ממתינים לסיום הימים הפוריים;
- מקיימים יחסים מלאים עם שני אמצעי מניעה (למידע נוסף על אמצעי מניעה בימים הפוריים).
על הגבר לפנות מקום להקשבה לגוף האישה ולקצב שלו. לעתים רבות משמעות הדבר היא דחיית הסיפוק המיידי, והדחף המיני אינו עולה תמיד בקנה אחד עם השלב במחזור שבו נמצאת האישה. חשוב לכבד ולהוקיר את גוף האישה. במידה והייתם בין אלה שחוו ירידה בחשק המיני בגלל גלולות, צפויה חזרה של התשוקה.
ישנם זוגות המתעניינים בשיטת המודעות לפוריות על מנת להגדיל את סיכוייהם להרות בן או בת באופן טבעי. שיטת המודעות לפוריות היא אחד הכלים בהם אפשר להשתמש למטרה זאת. יחד עם מידע נוסף על אפיוני הפריה לטובת בנים או בנות, ניתן להגדיל את הסיכויים ב- 10-20% בערך (ראי קישור למתכון לבחירת מין העובר). המתכון המקורי התפרסם בספר בשנות ה-80 והיה מבוסס על הפריות במעבדה ולא על הפריות טבעיות. לא כל המחקרים מאשרים את יעילות המתכון והדבר שנוי במחלוקת בקרב הרופאים.
לאישה כזאת קודם מומלץ בחום להיבדק ע”י פיזיותרפיסטית של רצפת האגן כדי להגיע לאבחון מקצועי ולטפל בצניחה והתופעות הנובעות ממנה (כגון דליפת שתן ועוד).
אישה שמגיעה לסדנת שמ”פ לומדת לעקוב אחר שלושה סימני פוריות שאחד מהם הוא אפיונים של פתח צוואר הרחם. גם אם את מתקשה לבדוק ידנית את פתיחת צוואר בשל צניחת רחם, את עדיין יכולה לבדוק את חום השחר ואת ההפרשה הטבעית שלך כדי לזהות את הימים הפוריים של המחזור.
קודם כל מזל טוב!
קיימת דרך טבעית לכלות שרוצות שקט נפשי בכל הנוגע לאמצעי מניעה בסמוך לחתונה, ללא צורך בגלולות שעלולות לגרום לתופעות לוואי לא נעימות.
אם תגיעי לסדנת שמ”פ כ-3 חודשים לפני החתונה, תוכלי ללמוד כלי מדהים שיעזור לך לדעת מתי את פוריה ומתי את צפויה לקבל ווסת בסמוך לחתונה. במקרה שיש קרבה בין הווסת לחתונה, תוכלי לקחת כדור הורמונלי (לא גלולה רגילה וללא תופעות לוואי) ותדעי בדיוק מתי כדי למנוע חופת נידה. הלמידה על המחזור, הנשיות והפוריות תקדם אותך מאד בדרך לחיים אינטימיים עם בן זוגך החדש. למידע נוסף על מניעת חופת נידה בחתונה.