חשוב לך לשלוט בפוריות שלך – לפני ואחרי גיל 35 ?

לכל צעירה מתחת לגיל 35,  מי שמתכוונת יום אחד להביא ילדים לעולם – הפוסט הזה בשבילך. את לא מחליטה היום להיכנס להריון- אבל יש הרבה שאת יכולה לעשות, ללמוד ולהתכונן אליו החל מעכשיו.

הרעיון של דחיית הריון ולידה ראשונה לאמצע או סוף שנות השלושים ואפילו תחילת שנות הארבעים מוכרת ונפוצה מאוד בימינו. רובן בקבוצה זו בעלות השכלה גבוהה, עצמאיות, מושקעות ביעדי קריירה ובניית יציבות כלכלית. לחלקן יש שותפים/בני זוג פוטנציאליים; לחלקן יש פרטנרים שאינם מעוניינים או יכולים להתחייב ולחלקן אין פרטנר באופק בכלל. נשים אלו מתארות את עצמן כבריאות, בכושר ובעלי מחזורים סדירים, ולכן הן מניחות שאין על מה לדאוג, עד שהגוף מספר סיפור אחר. עבור רבות, קיים פער או נתק בין מה שהן יודעות על הביולוגיה ושעון הפוריות שלהן בכלל, לבין האופן שבו השעון הזה חל עליהם באופן אישי.

תמונה מאתר: Freepik

 עשרה דרכי פעולה שניתן כבר היום לקחת וליישם  

1. לכי אחרי הלב והחזון שלך. התחילי לדמיין איך המשפחה העתידית שלך עשויה להיראות ולהרגיש לך, גם אם החלקים אינם במקומם. זהו תחילתו של התהליך. רק בגלל שאין לך בן זוג או תנאים אידיאליים להביא ילד לעולם כרגע – אל תזרקי את החלום. תבני חזון, תוכנית, ציר זמן טנטטיבי שיעזרו להמריץ את הכוונות שלך ולהזין את רוחך. תיפתחי לאנשים בחייך ותביעי את כוונותיך. תתחילי לאסוף מידע. תבני את מעגלי תמיכה שלך, המשפחתיות והפיננסיות שלך כך שתהיה לך תמיכה בכל מקום שאת זקוקה לה. את יכולה לחזור ולהתאים את התוכנית שלך תוך כדי, אבל הכי חשוב להתחיל את התהליך. אם את צריכה מאמנת או מדריכת “פוריות”, ישנם מנחות רבות לשיטת מודעות לפוריות בארץ ובכל העולם, כמוני, שתוכלי לאתר כאן. אם את מרגישה תקועה, ושאת זקוקה לתמיכה רגשית, ישנן מטפלות המתמחות בטיפול בדילמות הוריות  ואף קורסים אונליין.

2. התיידדי והקשיבי לגוף שלך. זה המקום שאת גרה בו, שהוא “בית” לשארית חייך. תהפכי לבקיאה יותר לגבי מה ואיך הגוף שלך מתקשר. להתיידד עם הגוף שלך פירושו להתכוונן, לעשות שלום עם מי שאת ולטפח קבלה עצמית ואהבה עצמית. זה אומר לתת עדיפות לבריאות ואורח החיים שלך. תהיי מודעת למה שמחבר ומנתק אותך מהגוף ותדאגי לשיווי המשקל הנכון לך. מה קורה כשאת עמוסה מדי, עייפה וחסרת שינה? מה קורה כאשר הרגלי אכילה מסתחררים או כאשר מתח מתמשך פוגע באנרגיה ובמערכת החיסונית שלך? כולנו רגישים לדברים שונים. שנות השלושים המוקדמות שלך הן השנים לבסס הרגלי בריאות ואורח חיים טובים ולמצוא דרכים לתרגל ולמקסם את הטיפול העצמי.

3. שימי לב למחזור החודשי. המחזור שלך הוא בעל ברית מספר 1 שלך בכל מה שקשור לאמוד את הפוריות והבריאות הכללית שלך. קיימים 4 סימני חיים חיוניים לגוף האדם: קצב הלב, טמפרטורת הגוף, לחץ הדם וקצב הנשימה והסימן חיים החיוני הנוסף לגוף האישה הוא המחזור.  חשוב עד כמה המחזורים שלך סדירים? האם את מבייצת? האם את חווה כאבי מחזור קשים או דימום חזק או לא מוסבר? הידעת שביוץ סדיר הוא סימן לבריאות ולא רק פוטנציאל פוריות? אם את משתמשת ותיקה באמצעי מניעה הורמונליים (א.מ.ה.), שנלקחת לסדירת מחזור כי לא היה סדיר לפני שנים, יש סיכוי טוב שכאשר תפסיקי את השיטות הללו, הבעיה המקורית תתעורר מחדש. במקום לטפל ברמה של סימפטומים  כדאי מאוד להפסיק כדי לטפל בשורש הבעיה באמצעות רפואה טבעית (כמו נטורופתיה ותזונה, רפואה סינית, רפואה פונקציונלית ועוד). א.מ.ה. יוצר מחזורים “מלאכותיים” המסווים את הסימפטומים של מצבים כמו אנדומטריוזיס (כאבי וסת בלתי נסבלים) או תסמונת שחלות פוליציסטיות (אי סדירות מחזור או PCOS). לשיפור אורח חיים שלך בשנות ה-30 ואילך בנוגע לתזונה, פעילות גופנית, הורדת מתח והרגלי שינה יכולים לתרום ולחזק את הבריאות והפוריות שלך.

4. תהיי מומחית לפוריות שלך. למדי מודעות לפוריות עם מנחה מוסמכת. מעקב אחר חום השחר ושינויי ההפרשה הטבעיים שלך יכולים לתת לך מידע חיוני ביותר על איזון הורמונלי של המחזור והפוריות שלך. את יכולה להיכנס להריון רק במהלך כמה ימים של המחזור (CYCLE) שלך וניתן ללמוד בקלות ולזהות ימים אלה. מרבית הגיניקולוגים לא מכירים את הכלי (בתקווה שיכירו דרכינו).  זה לא רק ידע, אלא כוח, שליטה ושקט נפשי שמגיעים בזכות הגוף שמלמד אותך על הפוריות שלך. ברגע שתשלטי בגוף שלך, זהו כלי עבורך לאמוד את הבריאות הורמונלית שלך שמשנה חיים וישנה את המערכת היחסים שלך לגוף שלך.  זה גם יכול לעזור לך להרות במוקדם ולא במאוחר.

תמונה מאתר: readyourbody

5. תחקרי. אם אין לך מחזורים סדירים עכשיו או שלא היו לך אותם בעבר- ייתכן שזה קשור לחוסר איזון הורמונלי או תזונתי. יש יותר מדי נשים בלתי נראות שהן במצב של “תת-פוריות”, כלומר יש להן בעיה לא מאובחנת שהיא הפיכה ותקשה על השגת ההיריון, עד שיטפלו בבעיה. חלק מהנפוצים כוללים: היסטוריה של עודף משקל או תת משקל (BMI גבוה או נמוך), דיאטות מגבילות והפרעות אכילה, מתח כרוני, עודף פעילות גופנית, אנמיה מחוסר ברזל, תת פעילות של בלוטת התריס ו-B12 נמוך. בעיות אלו עלולות לשבש מחזור ואת הפוריות , אך מעטות הנשים (והרופאים שלהן) מודעים לכך שאלו מובילים לתת-פוריות.

6. זכרי: הגיל הוא גורם הסיכון מספר אחד, הניתן למניעה, המוביל לאי פוריות. למרות מה שאת קוראת ושומעת, “ארבעים זה לא השלושים החדשים”. תפסיקי להאמין לסיפורים שקראת בעיתונות ופרסומות באתרים של מרפאות פוריות שמציגות “הכל צונן, את יכולה לקחת את הזמן ולחכות, אפילו עד גיל 40”. זה שכמה סלבס עשירים ומפורסמים יכולים ללדת תינוקות “היי-טק” בשנות ה-40 לחייהם – לא אומר שגם את יכולה. זהו שקר ציני וערמומי שרופאי פוריות ומרפאות מרוויחים ממנו כי ככל שמחכים יותר, כך זה נעשה קשה יותר. המרפאות הללו מחכות לקבל את פניך בזרועות פתוחות, כאשר את זקוקה לטיפול פולשני.

7. תבדקי. אם את בתחילת שנות ה-30 שלך, ללא קשר למצב מערכת היחסים, הדבר הכי יזום שאת יכולה לעשות הוא לבדוק את מצב הפוריות שלך או את הרזרבה השחלתית שלך  (AMH, AFC, FSH). הביציות שלנו מזדקנות משנה לשנה, וכשאנחנו עוברות את אמצע שנות ה-30 לחיינו, פוטנציאל הפוריות שלנו כבר ירד. כשאנחנו מגיעים ל-40, עוצמת הפוריות שלנו בירידה רצינית. שוב, חשוב לחזור על זה – רק בגלל שיש לך מחזור חודשי סדיר לא אומר שיש לך ביוץ טוב או שאיכות הביצית שלך תכניס אותך להריון או תביא לך הביתה תינוק בריא. תוצאות בדיקות אלו מספקות קו בסיס להשוואה עתידית וכמה מהר השעון הביולוגי שלך מתקתק. הבדיקות והתוצאות יכולות לחזות כמה שנות פוריות יש לך עדיין; איך הפוריות שלך משתווה לנשים בגילך ואם תהיי מועמדת מתאימה לטיפולי פוריות בעתיד. בדיקת ספירת דם היא דרך נוספת לאמוד את הבריאות הכללית שלך, על ידי ביוכימיה של הדם שלך. בדיקה פשוטה זו יכולה לעתים קרובות לזהות בעיות בריאות שעלולות לפגוע גם בפוריות שלך.

חשוב לציין, מחקרים רבים לא מצאו קשר סופי בין רמות AMH לבין הסבירות להיריון. ישנם מקרים של נשים עם AMH גבוה שאינן מסוגלות להרות ונשים עם AMH נמוך שכן. מאמר שפורסם לאחרונה ב-BMJ מזהיר מתאגידים שהושקעו בטיפולי פוריות שמשתמשים בשפה פמיניסטית סביב שליטה והעצמה כדי למכור התערבויות בריאותיות לא מבוססות כמו AMH, למשל בדיקות ‘עשה זאת בעצמך’ בבית. בדיקת AMH איננה מדד אחיד או בלעדי לעצמת הפוריות שלך.

8. תקפיאי. אספי מידע ושקלי להקפיא את הביציות שלך (או עוברים עם בן זוג או זרע תורם). אמנם זה לא נותן לך “ביטוח פוריות מובטח” לעתיד, אבל זה ייתן לך פסק זמן בדחיית ההחלטה הגדולה הזו. רק זכרי- הסיכוי שלך להרות עם ביציות או עוברים קפואים יהיו תלויים בגיל שהקפאת אותם (התראת ספוילר- הכי טוב לפני גיל 35), מספר הביציות שנקטפו (עדיף שיהיו 15-20), והגיל שבו תישאי הריון. גם אם יש לך ביציות טובות במקפיא, ברגע שאת מגיעה לגיל 40, יש שיעורי הצלחה נמוכים בהרבה ושיעורים גבוהים יותר של סיבוכים כולל אובדן הריון, לידה מוקדמת, מומים גנטיים-כרומוזומליים ועוד. והעובדה הקטנה-גדולה שהרופא שלך עשוי לשכוח לציין: יש הרבה שעוד לא ידוע סטטיסטית על הצלחת הפשרת הביציות מכיוון שהביציות שרוב הנשים בעולם שהקפיאו עד כאן- עדיין קפואות.

Picture from: Freepik

בזמן שהטכנולוגיה מאפשרת את “ההשהיה” הזו, חשוב שנכיר בחסרונות של הקפאת ביציות. סלבס ומשפיעני מדיה חברתית יוצרות טרנדים היום שמניעים יותר ויותר נשים להקפיא ביציות. חלק מהמשפיעניות האלו משתפות פעולה עם מרפאות IVF עם מודעות ממוקדת על השעון הביולוגי. חלקן מתעדות את תהליך הקפאת הביציות למאות אלפי עוקבים שלהן. דבר זה מעלה שאלות אתיות רבות לגבי נחיצות התהליך והיכולת לעשות בחירות מושכלות לגביו. בנוסף, תהליך הקפאת הביציות לנשים מתחת לגילאי 30 יש סיכון לגירוי יתר שחלתי דבר שעלול להיות מסכן חיים.

9. פתחי חשיבה ביקורתית על כל נושא של פתרונות הקסם של הפריה חוץ גופית. זה יקר, פולשני, נושא סיכונים ותופעות לוואי ויכול להניב תוצאות מאכזבות. כן, תמיד יש מקרים חריגים, אבל סטטיסטיקות IVF אינן מבטיחות במיוחד עבור אלה מעל גיל 35. הצלחת IVF (לידת חי) בנשים בין 35 ל-37 היא כ-32% לכל מחזור של אחזור ביצית. ההצלחה של נשים בגילאי 41-42 היא פחות מ-10%. אם את מתחת לגיל 35, שיעור ההצלחה מתקרב ל-50%. .

10. תבדקי היסטוריה משפחתית. האם ישנם מקרים של אי פוריות, הפלות או בעיות בהריון? דברי עם קרובי משפחה משני הצדדים. היסטוריה של הפרעות בקרישת דם, סוכרת, אנדומטריוזיס, שרירנים ברחם או תסמונת השחלות הפוליציסטיות (PCOS) יכול להיות תוֹרַשְׁתִי. ככל שאת יודעת מוקדם יותר, כך את מרוויחה יותר זמן כדי להבין את גורמי הסיכון שלך וכיצד לנהל אותם. ואם כבר מדברים על גורמי סיכון- אם יש לך היסטוריה של מחלות או דלקות שמעוברות ע”י פעילות מינית, מחלה אוטואימונית או סרטן, מצבים אלו עלולים להפריע ליכולת להרות באופן טבעי, או לעכב את הזמן עד ללידה באמצעות טיפולי פוריות.

השורה התחתונה היא: אנחנו לא יכולות להרשות לעצמנו לקחת את הפוריות שלנו כמובנת מאליה. זה בסדר להתעכב/לדחות אבל דעי את העובדות כדי שתוכלי לפעול בזמן. למרות הלחץ המשפחתי, החברתי והתרבותי מסביבנו, עלינו להכיר ולהתמודד למרות הדילמה והקושי על מנת לבטא את הרצונות האמיתיים שלנו. כנשים עצמאיות וחזקות שרוצות להיות בעלות שליטה ומקבלות החלטות לפי הקצב האישי שלנו למרות כל הקושי מסביב וזה לא פשוט. הגיל קובע – גם כשאנחנו בריאות ובעלות מחזוריות קבועה. למודעות ולידע לגבי הביולוגיה והמחזוריות שלנו יש פוטנציאל להפחית אי הפוריות בקרב נשים שבוחרות לדחות. העצמה אישית היא להיות אקטיבי, לקחת אחריות ולקבל החלטות מושכלות. כשזה מגיע להריון, לידת ילדים והורות – הידע הזה וחזון אישי לנווט בחלום הוא לא רק מדהים אלא קריטי. זה בשליטתך. מי ייתן וכל צעירה (מתחת לגיל 35) תגלה את הכוח הזה – במוקדם ולא במאוחר.

משאבים מומלצים

Henderson-Jack, Lisa. The Fifth Vital Sign, Fertility Friday Publishing, 2019

Briden, Lara. Period Repair Manual, 2nd Edition, 2018

Romm, Aviva. Hormone Intelligence, HarperOne, 2021

ושלר, טוני.שיטת המודעות לפוריות שלך, מהדורה שניה, העולם, 2020

How a parenthood therapist helps women navigate the big decision

Should I have children?

How aging affects fertility and pregnancy

Having a baby at 40

Pregnancy after 40