לחבר את הנקודות: פוריות, מחזור ותזונה

פרק שני

נובמבר, 2024

מיכל שונברון, MPH

בעוד ששפע של ספרות מדעית מצביעה על הסכנות של מחסור תזונתי אצל נשים החיות במדינות בעלות הכנסה נמוכה ובינונית, מצבן המדרדר של נשים במדינות בעלות הכנסה גבוהה יורד מתחת לרדאר. יותר ויותר מקרים של חסרים תזונתיים (לעיתים חבויים) הם תוצאה של חריגות “העולם הראשון” הקשורות לתרבות המזון והשפעתה על בריאות הרבייה. חברות מערביות מושפעות מאורח חיים לא בריא: צריכת יתר של מזון מעובד ומזוקק, סוכרים, פחמימות ריקות ושומנים מזיקים. איכות מזון ירודה תורמת למגיפה של עודף ותת משקל, דיאטות אופנה או דיאטות לא בריאות, גישה נמוכה למזון איכותי, פעילות גופנית מופחתת, רעלנים סביבתיים, מתח כרוני ובעיות בריאות. חוסר מודעות להשפעות של תרבות מזון רעילה על מחזורי הווסת ועל פוריות הגבר והאשה כאחד (ולא רק הבריאות הכללית), הוא רק קצה הקרחון.

בעיות מחזור הופכות יותר לנורמה מאשר חריגה. הם מוצגים כ”סימפטומים”, למשל. מחזורים לא סדירים, מחזורים נעלמים, מחזורים ארוכים (מעל 35 ימים) או קצרים (פחות מ-22-23 ימים), דימום קל או כבד, דימום או כתמים בלתי מוסברים, מחזורים כואבים, תסמונת קדם וסתית אוֹ הפרעה דיספורית קדם וסתית (מצבי רוח, דיכאון, חרדה). רבות מהבעיות הללו מסתירות או עולות בקנה אחד עם בעיות גסטרו-מעי-מיקרוביום, רגישויות למזון (חיטה, חלב, גלוטן), מתח כרוני ושימוש בתרופות – כולל אמצעי מניעה הורמונליים!

ניתן לזהות חסרים תזונתיים בבדיקות דם שגרתיות. הבדיקות הופכות לעדות/הוכחה לבעיות מחזור ובריאות כגון וויטמין B12 נמוך, אנמיה מחוסר ברזל, חוסר איזון בבלוטת התריס (לרוב תת-פעילות), תנגודת לאינסולין והפרעות מטבוליות כמו שחלה פוליציסטית- כל אלו יכולים לשבש את המחזור החודשי, את הפוריות ואת פוטנציאל הרבייה. כאשר אישה לומדת לשרטט את סימני הפוריות שלה, חוסר האיזון הזה הופך להיות גלוי, ומאותת שמשהו “כבוי”.

מעקב אחר טמפרטורת הגוף הבסיסית (חום השחר) ושינויים בהפרשת צוואר הרחם במהלך המחזור החודשי – מאפשרים לאישה לזהות חוסר איזון תזונתי המופיע כדפוסים: PMS, מחזורים לא סדירים, חלון פוריות חסר או מינימלי, חוסר סנכרון בין טמפרטורה להפרשות, טמפרטורות נמוכות באופן עקבי, שלב לוטאלי קצר וכד’.

בעוד שתרשים/טבלת מודעות לפוריות יכול לעזור לחבר את הנקודות, ייתכן שרופא המטפל לא יחבר. הרי רוב רופאים לומדים מעט על תזונה במהלך השכלתם הרפואית ואינם מכירים את הכלי של מודעות לפוריות (FA). אפשר לחשוב שקל לאבחן ולטפל בבעיות האלה, אבל במציאות, לרוב הרופאים אין מושג.

במקרה הטוב, רופא יזמין בדיקת דם (ספירת דם כוללת או TBC), כדי לבדוק את הסיבות האפשריות, ולאחר מכן יפנה את המטופלת לדיאטני.ת או לנטורופת.ית לייעוץ ולטיפול. בתרחיש הטיפוסי- גם הרופא וגם המטופלת מחמיצים את ה”נקודות” ובמקום זאת בוחרים בפתרון של נוחות. המטופלת יוצאת מהמרפאה עם מרשם לתרופות הורמונליות (צורה כלשהי של גלולות למניעת הריון) -כדי “לווסת” ו”לתקן” מחזור “מזוייף”.
למרבה הצער, זה לא יורד לשורש הענין ולא פותר את הבעיה. זה רק מסווה ומעלים את העניין (של חסרים). רופאים רואים בבעיות מחזור – שורש ולא תמרור אזהרה לגבי משהו עמוק יותר. חסרים תזונתיים נפוצים, צריכים לֹא להיות מטופלים ע”י הורמונים! גם כאשר נערכת בדיקת דם, ומתגלים ליקויים, הרופאים בדרך כלל דוחים או מתעלמים מהתוצאות כי הן אינן נראות “חמורות” או “קיצוניות”, וככל הנראה קל יותר לכתוב מרשם הורמונלי מאשר להפנות את המטופלת למטפל המתמחה בתזונה ושינוי אורח חיים. גישה יעילה יותר מטילה את האחריות על המטופלת, כדי שתוכל ללמוד כיצד לנהל ולאזן את צרכיה התזונתיים באמצעות שינוי התנהגות וחינוך לתזונה.

הספרות על הקשר בין תזונה ומחזורים בריאים היא מוצקה ומדגישה, כיצד התזונה משפיעה על סדירות הווסת, ניהול סימפטומים ובריאות הרבייה. מחקרים מראים באופן עקבי, שחסרים ברכיבי תזונה מרכזיים, עלולים להוביל לאי-סדירות במחזור החודשי: תסמונת קדם ווסתית חמורה יותר, החמרה בכאבי מחזור, נפיחות ושינויים במצב הרוח, כתמים ודימומים לא סדירים, אי פוריות ועוד. תזונה עשירה בחומרי תזונה חיוניים תומכת באיזון ההורמונים, משפרת את בריאות המחזור ומקלה על תסמינים שכיחים.

ממצאים מרכזיים מהספרות:
1. ברזל ובריאות המחזור: כמעט 30% מהנשים בגיל הפוריות חוות מחסור בברזל. מחקרים מדגישים את חשיבות הברזל, במיוחד אצל נשים עקב איבוד דם במהלך המחזור החודשי. מחסור בברזל קשור לאנמיה, עייפות ודימום וסת כבד, שעלולים להוביל למחזורים לא סדירים ולבעיות פוריות.

2. סידן ומגנזיום מחקרים מראים שצריכת סידן ומגנזיום יכולה להפחית כאבי מחזור, התכווצויות ותסמיני קדם וסתיים. מגנזיום, במיוחד, ידוע בתפקידו בהרגעת השרירים ובייצוב מצב הרוח.

3. חומצות שומן אומגה 3: הספרות מדגישה את התכונות האנטי דלקתיות של אומגה 3 בהפחתת כאבי מחזור ודלקות. תוספת עם אומגה 3 הוכחה כמפחיתה את עוצמת הדיסמנוריאה (תקופות כואבות).

4. ויטמינים מקבוצת B: ויטמיני B, במיוחד B6, קשורים לוויסות מצב הרוח ולהפחתת תסמיני קדם וסתיים. מחקרים מצביעים על כך שצריכה נאותה של B6 ופולאט (B9) יכולה להקל על עצבנות ודיכאון הקשורים לווסת.

5. ויטמין D: מחקר מצא שמחסור בוויטמין D קשור לאי-סדירות במחזור החודשי ולהחמרה בתסמינים קדם וסתיים, מה שמצביע על כך שתוסף ויטמין D יכול לעזור לווסת את המחזור החודשי ולשפר את מצב הרוח.

6. איכות דיאטה וסדירות מחזור: מספר מחקרים מקשרים בין תזונה מאוזנת ועתירת רכיבים תזונתיים (עשירה בפירות, ירקות, דגנים מלאים ושומנים בריאים) עם מחזורים סדירים יותר. לעומת זאת, דיאטות עשירות במזון מעובד, סוכרים מזוקקים ושומנים לא בריאים קשורות לחוסר איזון הורמונלי, הפרעות מחזור ותסמונת מטבולית, כמו תסמונת השחלות הפוליציסטיות (PCOS).

7. דלקת ודיאטה: מזונות בעלי תכונות אנטי דלקתיות (למשל, פירות, ירקות, אומגה 3) מוצגים כמסייעים בניהול כאבי מחזור, בעוד שדיאטות פרו-דלקתיות (עשירות במזון מעובד ושומני טראנס) מחמירות את אי הנוחות.

לכן, הספרות ברורה לגבי תזונה טובה החיונית לשמירה על מחזורים סדירים ובריאים ולהפחתת אי נוחות במחזור. אם יותר רופאים ומטופליהן היו מודעים לקשר הזה, ניתן היה להגיע לאיזון תזונתי מוקדם יותר, לחסוך מנשים שנים של “סימפטומים נסתרים” עם הורמונים (המיועדת למניעת הריון) ולחסוך להן את הצורך לעבור טיפולי פוריות בעתיד כשהן בשלות להיכנס להריון.
אם אתם מכירים מישהי הנוטלת אמצעי מניעה הורמונליים עבור בעיות מחזור, עודדו אותה לעשות בדיקת דם (לפחות שלושה חודשים לְאַחַר הפסקת גלולות) ולסקור את התוצאות עם נטורופת או רופא פונקציונלי. המטרה היא לא “לנרמל” תוצאות גבוהות או נמוכות בטווח אלא “לייעל” את התוצאות עבור הפרט הספציפי. אם את מכירה מישהי שסובלת מבעיות מחזור, עזרי לה לשפר את חווית המחזור ואיכות החיים עם המידע החיוני הזה.

לכל אישה יש את הכוח והפוטנציאל לייעל את בריאותה, מחזור אחד בכל פעם…

“לשנות את העולם כל מחזור מחדש”

 

מקורות:
השפעות גלובליות של תזונה מערבית והשפעותיה על מטבוליזם ובריאות: סקירה נרטיבית, 2023
כיצד תזונה יכולה להשפיע על בריאות הרבייה של נשים?, 2023
פוריות האישה והגישה התזונתית: ההיבטים החיוניים ביותר, 2021