שמ”פ היא השיטה היחידה שמחלקת את המחזור לפרקי זמן של פוריות או אי פוריות. שמ”פ כשלעצמה איננה אמצעי מניעה אך היא מאפשרת זיהוי של הימים הפוריים ובכך מפחיתה את הצורך להשתמש באמצעי מניעה באופן קבוע. אישה שמקפידה על כללי היישום של השיטה, היעילות תהיה מעל 90%, בדומה ליעילות של אמצעי מניעה הורמונליים.
אחת השאלות הראשונות שתלמידות שואלות לגבי שמ”פ היא שאלת הבטיחות והיעילות. חשוב להבהיר שמדובר בשני מושגים שונים:
- יעילות עונה על השאלה: מה הסיכוי שאכנס להריון אם אשתמש בשיטה?
- בטיחות עונה על השאלה: באיזו מידה השיטה בטוחה לשימוש, והאם היא גורמת נזק לאישה ולגבר בטווח הקצר והארוך?
כדי להבין את המורכבות לגבי שאלת היעילות, ראוי להכיר כמה מושגים ונתונים סטטיסטיים מעולם המחקר המדעי.
יעילות כללית של אמצעי מניעה
קיימים שני שיעורי יעילות של אמצעי מניעה – יעילות תיאורטית ויעילות מעשית.
- יעילות תיאורטית פירושה שימוש מושלם ללא טעויות אנוש, כמו בתנאי מעבדה.
- יעילות מעשית פירושה שימוש טיפוסי ולא מושלם, אנושי, פתוח לטעויות וחוסר הקפדה.
כמעט כל השיטות למניעת הריון מתקרבות ל100% יעילות תיאורטית, אך נתון זה לא ממש רלוונטי היות ואיננו חפים מטעויות אנוש. לכן חשוב יותר להתייחס ליעילות המעשית של אמצעי מניעה. שימוש טיפוסי מכיל בתוכו את אלה שמשתמשים בשיטה באופן מושלם וגם את אלה שחורגים משימוש מושלם.
- נוח לנו לקבל “מספר” או “אחוז” שנותן לנו להבין מדד יעילות ודאי ויחסי, אך כשזה נוגע לאמצעי מניעה, לא ממש מציאותי להציג יעילות מעשית על פי מספר אחיד ואבסולוטי. לדוגמא, מי שטוען שגלולות הן בעלות יעילות של 99%, ראוי שיציין כי הסטטיסטיקה של אמצעי מניעה מוצגת כאומדן ולא כמספר אבסולוטי. האומדנים נקבעים ע”פ ניסויים קליניים וע”פ סקרים תקופתיים בקרב אנשים פעילים מינית. כדאי להזכיר: יעילות מעשית של הגלולות קרובה יותר ל 90% ולא ל 100% (כי אחוז ניכר של משתמשות שוכחות לפחות פעם בחודש).
- נכון יותר להציג יעילות של שיטה כטווח שנע בין שימוש מושלם לטיפוסי. למשל, אם יעילות הקונדום נעה בין 80-95%, ניתן להבין שהיעילות יכולה להיות נמוכה או גבוהה יותר בהתאם לאפיונים ולהתנהגות של כל משתמש. מספר אבסולוטי יהיה מטעה כי הוא לא יכול לייצג כל אדם בכל מקום ובכל מצב. נתונים על יעילות מגיעים ממחקרים שונים שבוצעו באוכלוסיות שונות, בתנאים שונים, בקרב משתמשים חדשים או מנוסים, בתרבויות שונות ועל פני תקופות זמן משתנות. מכאן, שאין להסתמך על סטטיסטיקה כללית כדי להסיק מסקנות על אדם יחיד. השימוש באמצעי מניעה הוא דבר מאוד משתנה שתלוי בהקפדה האישית של בני הזוג ובאופן היישום שלהם.
- אין שיטה של 100% יעילות (חוץ מהימנעות). כל הסטטיסטיקה על אמצעי מניעה, הנובעת ממחקרים וסקרים, היא למעשה אומדנים ממוצעים. אם ניקח מכלול של מחקרים נגלה שהטווח של שימוש טיפוסי של כלל השיטות ה-“לא הורמונליות” (כמו התקן תוך רחמי, שיטות חציצה, שיטות טבעיות) נע בין 75-95%. הטווח יוצר פער של כ 20% בין שימוש מושלם לשימוש טיפוסי וכל מה שביניהם. המסקנה היא שאין אמצעי מניעה אבסולוטי שמגן על כולם באופן שווה והכל תלוי באפיונים של המשתמש.
- אמצעי מניעה המתהדרים בשיעורי יעילות של קרוב ל- 100% על סמך מחקר בודד, כמו סנסיפלאן ודייזי, למעשה משלים את ציבור הנשים ומי שמסתמכת עליהם עלולה לשלם על כך ביוקר (ראי מאמר על אפליקציות ומכשירי פוריות). לכן ראוי לשאול את עצמנו את השאלות הבאות:
- האם אני מבינה כיצד השיטה שבחרתי פועלת?
- האם קיבלתי הדרכה נכונה לפני שימוש?
- האם היה לי תרגול קודם? מיומנות? ביטחון עצמי?
- האם יש לי מוטיבציה ליישם?
- האם אני באמת מתכוונת לא להיכנס להריון בתקופה הקרובה?
- האם בן זוגי משתף פעולה ותומך?
שלבי המחזור על פי שמ”פ
- שמ”פ היא השיטה היחידה שמחלקת את המחזור הנשי לשלושה שלבים ע”פ שינויים הורמונליים ידועים. מטרת העל היא לזהות את הימים הפוריים אך בפני עצמה, שמ”פ היא לא אמצעי מניעה בלעדי. זוג צריך להיות מוגן בימים הפוריים וגם בימים שלפני פתיחת חלון הפוריות.
- הסיכוי להיכנס להריון בשלב הראשון של המחזור, הוא קטן באופן יחסי, אך היות ואין אפשרות לנבא מראש מתי ייפתח חלון פוריות, זוג אמור להשתמש בשיטה אחת למניעת הריון בין סוף הווסת ועד פתיחת החלון. ללא הבחנה מדויקת או אמצעי מניעה נוסף קיים סיכוי להריון.
- בזמן חלון הפוריות הסיכוי להכנס להריון הוא 100%. בימים אלה, זוג אמור להשתמש בשני אמצעי מניעה בו זמנית, לפיכך, מידת ההגנה והיעילות תיקבע על פי אמצעי המניעה שנבחרו ואינה קשורה לשמ”פ, היות ולכל אמצעי מידת יעילות משלו (קונדום שונה מקוטל זרע ששונה מדיאפרגמה). זוג שבוחר להיות באינטימיות ללא חדירה או שפיכה פנימית בזמן החלון, יתקרב ל 100% יעילות, אך הבחירה והאחריות היא בידיו.
- לאחר הביוץ, אם אושר שחלון הפוריות נסגר על פי הכללים, זוג רשאי לקיים יחסים חופשיים ללא צורך באמצעי מניעה. היעילת בפרק זה של המחזור קרובה ל100%.
הערה: הסיכוי להרות גבוה יותר בזמן חלון הפוריות, אם וכאשר הזוג אינו מקפיד על שתי שיטות בו זמנית. לכן הבחירה נתונה בידיהם של בני הזוג והחלטתם היא שתקבע את האפקטיביות במניעה. אם זוג מחליט להשתמש בקונדום בלבד, והוא נקרע, אשה עלולה למצוא את עצמה 100% בהריון. (לא משנה שהקונדום נחשב כ-85% יעיל באופן מעשי. במקרה כזה, הקונדום הוא שנכשל – ולא שמ”פ!)
ברוב המקרים- הריון לא מתוכנן הוא תוצאה של כישלון המשתמש/ים, כלומר שימוש לא נכון ולא עקבי. הסיבות לטעויות הנובעות מלקיחת סיכונים בתקופה הפורייה, רשלנות בניהול הטבלה, או פרשנות לקויה הגורמת לחישוב לא נכון של הימים הלא פוריים במחזור.
בספרות המקצועית אנו מוצאים מגוון של שיעורי כשלון לגבי מרבית השיטות למניעת הריון. בטבלה המופיעה בהמשך ניתן לראות מגוון טווחים של שיעורי יעילות של כמה מהשיטות הטבעיות. מספרים אלה נלקחו מספרות מקצועית בלבד.
השיטה | יעילות מושלמת | יעילות טיפוסית |
שיטת חום השחר (מגע מיני רק אחרי ביוץ) | 98% | 95-99% (BBT) |
שיטת ההפרשה/בילינגס | 98% | 75-95% (O-M) |
השיטה המשולבת (חום והפרשה) | 98% | 85-95% (STM) |
שיטת הימים הבטוחים | 98% | 75-85% |
מסרים עיקריים
- שיעורי הכישלון מתייחסים לאנשים כקבוצה ולא ליחיד בודד. אין להשליך יעילות מקבוצה נחקרת אחת על פרט יחיד.
- אין שום וודאות שהיעילות הטיפוסית שנמצאה במחקר מסוים תהיה נכונה גם לגבייך באופן אישי (לדוגמא- המחקר של סנסיפלאן). לא משנה באיזו שיטה בחרת, שימוש נכון ועקבי הוא שיבטיח יעילות גבוהה ולא הנתונים הסטטיסטיים.
-
- אמצעי מניעה אינם מושלמים והם עלולים להכשיל את החכמים והמתמידים ביותר בינינו.
- השימוש בשתי שיטות בו זמנית בזמן חלון הפוריות מוריד באופן משמעותי את הסיכוי להריון לא מתוכנן.
- בסופו של דבר, היעילות הסטטיסטית האישית שלך תקבע ע”י הגורמים האישיים שהוזכרו קודם והם הקשורים להתנהגות המשתמשת/ים יותר מאשר לאפיונים הטכניים של שיטה כזו או אחרת.
- חלק מהשיטות הטבעיות “מחמירות” יתר על המידה על מנת להגן עליך מפני טעויות אנוש. פירוש הדבר הוא שישארו מעט מאוד ימים לקיום יחסים באופן חופשי וללא אמצעי מניעה.
- אחוזי יעילות גבוהים ביותר ימצאו בקרב זוגות אשר למדו את השיטה וקיבלו ליווי ע”י מנחה מוסמכת. כמו בשיטות אחרות, היעילות תלויה במספר גורמים: הקפדה על כללי השיטה, השימוש באמצעים נוספים בתקופה הפורייה, אי לקיחת סיכונים לפני הביוץ ומידת הניסיון של המשתמשים בשמ”פ. השיטה יכולה להיות מאוד “לא סלחנית” בקרב זוגות שלא מקפידים ע”פ תנאים שהוזכרו קודם. בשנה הראשונה של השימוש בשיטה, שיעור היעילות המעשית מגיע 80-90% ואף יותר. היעילות עולה כשמצטבר ניסיון והיכרות עם הגוף, ואז היא יכולה להגיע קרוב ל – 100%.