רוב הנשים מבלות חלק ניכר מ-35 שנות פוריותן בניסיון להימנע מהריון. הידיעה כיצד לבחור את אמצעי המניעה הנכון בשלבי חיים שונים אינה מובנת מאליה ויכולה להיות תהליך מאתגר. אין שיטה מושלמת עם יעילות של 100% או שיטה אחת שמתאימה לכולן ומחקרים ממשיכים להראות פערים רחבים בין שימוש מושלם ושימוש טיפוסי. ידוע שכמעט 50% מהמשתמשות מפסיקות או מחליפות שיטות בתוך שנה מהמועד בו התחילו איתן; לפי הערכות, שיעורי הפסקה גבוהים ותופעות הלוואי הם הגורמים העיקריים לכ- 20-30% מההריונות הלא מתוכננים.
עבור רופאים, רישום אמצעי מניעה הורמונליים כגון גלולות או התקן תוך רחמי הוא עניין טכני. עבור מטופלות, בחירה בשיטות אלו היא סוג של פשרה כיוון שהן יכולות לגרום לתופעות לוואי ולהשפיע במידה ניכרת על איכות חייהן.
בחירת אמצעי מניעה מחייבת בחינה מדוקדקת ומודעת של גורמים רבים. גיל, יעדי רבייה, חוויות עבר, מספר פרטנרים, צרכים והעדפות עכשוויים, עמדות וציפיות, ידע והשכלה, אמונות תרבותיות ודתיות, בריאות גופנית ונפשית, אורח חיים, אופי מערכת היחסים וערכים אישיים הם רק קומץ גורמים שיש לקחת בחשבון.
מבחינת המטופלות, במקום לבחור בשיטה שהכי מיטיבה עם גופן ובריאותן, ההחלטה בנוגע לאמצעי מניעה מסתכמת לרוב בבחירה בין רע לגרוע. מציאת אמצעי ההגנה המתאים ביותר מצריכה לשקול את היתרונות של יעילות גבוהה אל מול החסרונות של תופעות לוואי לא נעימות. במקרים רבים, החסרונות עולים על היתרונות.
עצות מעשיות לבירור צרכי המטופלת
1. הרחיבו את השיח על הניואנסים המבדילים בין סוגים שונים של אמצעי מניעה.
כל שיטה דורשת חשיבה שונה, סדרי עדיפויות מסוימים, ערכים אישיים ומיומנויות. ניתן לחלק את השיטות למניעת הריון לארבע קבוצות עיקריות:
- שיטות שאינן דורשות מאמץ התנהגותי מצד המשתמשת (התקנים ושתלים).
- שיטות הדורשות מידה נמוכה של מאמץ התנהגותי כמו לזכור לקחת גלולה כל יום או להחליף טבעת נרתיקית מדי חודש.
- שיטות הדורשות מאמץ ומיומנות גבוהים יותר כמו דיאפרגמה, קוטלי זרע וקונדומים.
- שיטות הנשלטות על ידי המשתמשת, הדורשות לימוד ואחריות של 100%, כגון שיטת המודעות לפוריות או שיטות סימפטו-תרמיות אחרות (STM), אפליקציות ומכשירי פוריות.
2. עבור מטופלות רבות, יעילות סטטיסטית איננה הגורם החשוב היחיד.
בכל הנוגע לתיעדוף שיטות למניעת הריון, רוב הרופאים רואים ביעילות הסטטיסטית את השיקול המכריע. הם רוצים לתת למטופלות שלהם שיטות “קלות לשימוש” על מנת שיהנו מיעילות גבוהה ללא טרחה מיותרת. יחד עם זאת, לכל שיטה יש מחיר, ורק לאחר תקופת ניסיון תוכל המטופלת לדעת אם הבחירה שלה הייתה “טובה מספיק” או שהמחיר ששילמה היה “גבוה מדי”.
הערכים שעומדים מאחורי קבלת החלטות של המטופלות מגוונים ועשויים לכלול העדפות לגבי: יעילות, בריאות, בטיחות, ספונטניות וחופש, טבעיות, איזון הורמונלי, הנאה מינית, נוחיות, שקט נפשי, שיתוף פעולה ומעורבות של בן הזוג. אין פתרון אחד שעונה על כל הצרכים ולכן יש לבצע תיעדוף של הערכים על פי סדר החשיבות שלהם.
3. שיפור התקשורת על ידי תשאול רלוונטי ומותאם אישית.
מכיוון שלכל שיטה יש את היתרונות והחסרונות שלה, כדאי להבין מה חשוב למטופלת, כדי לבחון את האפשרויות העונות בצורה הטובה ביותר על הצרכים והציפיות שלה.
שאלות לדוגמא:
- האם את מרשה לי לשאול שאלות אישיות שיעזרו לנו לקבל החלטה לגבי השיטה המתאימה ביותר עבורך?
- באילו שיטות התנסית בעבר ומה גרם לך להפסיק ולחפש אלטרנטיבה?
- היות ולכל שיטה יש יתרונות וחסרונות, אילו מאפיינים חשובים לך באופן אישי באמצעי מניעה? נוכל לצמצם את האפשרויות בהתאם לצרכים ולציפיות שלך.
- האם יש שיטות שחשבת עליהן או שתרצי לקבל מידע נוסף לגביהן?
- האם קיבלת החלטה לגבי השיטה המועדפת עליך? על סמך איזה שיקולים קיבלת החלטה זו?
- במידה ויש לך בן זוג, באיזו מידה היית רוצה שהוא יהיה שותף/מעורב באחריות למניעת הריון?
4. התמקדו במטופלת ולא בשיטה
- הקשבה וניהול דיאלוג; הכניסו את עצמכם לנעלי המטופלות.
- נסו לאמוד את צרכי המטופלת, סדרי העדיפויות והרצונות שלה.
- הציגו את מגוון השיטות ואת מידת האחריות שהן דורשות (כמפורט בסעיף 1) באופן אובייקטיבי, בהתבסס על הרמזים שקיבלתם מהמטופלת.
- התאימו אישית את התשאול על פי הקונטקסט ומידת הפתיחות של המטופלת.
- הכירו בזכות המטופלת לאוטונומיה, כבודה וזכותה להסכמה מדעת. עזרו לה לשתף ולשקול את האופציות שלה ולהיות שותפה פעילה בשליטה על הגוף שלה.
- עודדו דיון בגובה העיניים.
- זכרו שאין שיטה אחת שמתאימה לכולן. גם השיטה הכי בטוחה מחייבת מין בטוח.
- חשבו מחוץ לקופסא.
5. הישארו מעודכנים.
העולם והטכנולוגיה משתנים כל הזמן. יש מספר גדל והולך של מגמות ופיתוחים לעקוב אחריהם. למשל, יותר ויותר מטופלות שוללות אמצעי מניעה הורמונליים לטובת אפליקציות עם יעילות נמוכה יותר.
6. היו כנים לגבי מה שאתם יודעים ולא יודעים.
בעבר, הרופא היה המקור העיקרי למידע רפואי וייעוץ בנושא אמצעי מניעה. כיום אלה האינטרנט והמדיה החברתית. בעוד שהמידע נגיש מתמיד, ריבוי דעות ואי דיוקים ממקורות שאינם מקצועיים עשויים לבלבל את המטופלת. מכאן שתפקיד הרופא לסייע למטופלת ולספק מידע באופן אמין, שקוף וקוהרנטי.
7. קבל את אילוצי הזמן שלך.
לרופאים יש זמן מוגבל לייעץ למטופלות. לא ניתן לצפות מהם לנהל ייעוץ יסודי כיוון שביקור טיפוסי במרפאה לרוב קצר מכדי לאפשר זאת. הפנו את המטופלות שלכם למקורות מידע מקצועיים ואתרים חינוכיים שיעזרו להן להבין את המשמעויות של בחירת אמצעי מניעה (ראו קישורים למטה).
8. הכירו בדעות קדומות והנחות מוטעות תוך התמקדות בהבנת הצרכים של המטופלת.
מוטב לחנך, לייעץ וליידע מאשר לשכנע או להחליט במקומה. אם המטרה היא להגיע להחלטה הנכונה ביותר עבור המטופלת והמצב האישי שלה, מתן מרשם הוא רק חלק קטן מהסיפור והוא בוודאי לא המטרה או הפתרון.
9. עודדו מטופלות לקחת אחריות.
תנו להן לעשות שיעורי בית על ידי קריאה ואיסוף מידע. לאחר שקיבלו את המידע הדרוש ושקלו את האפשרויות שלהם, הן יוכלו לקבל החלטה מושכלת ומודעת שיהיה להן קל יותר להתמיד בה לאורך זמן.
10. נסחו מחדש את הדרך בה אתם חושבים ומסבירים על הסטטיסטיקה של יעילות אמצעי מניעה.
הדגישו את ההבדל בין כישלון של שיטה לבין כישלון של המשתמשים בה, ועמדו על היתרונות והחסרונות של כל שיטה. הדגישו כי השיטה הטובה ביותר היא זו שישתמשו בה בצורה נכונה ועקבית.
11. מטופלות רוצות להיות שותפות בקבלת ההחלטה על גופן.
פגשו אותן בחצי הדרך ועודדו אותן להשתתף בתהליך קבלת ההחלטות. הגישה, התמיכה והעידוד שלכם יעזרו להן למצוא פתרונות שיעבדו עבורן ויעצימו אותן לקחת אחריות על בריאותן ורווחתן המינית.
12. על מטפלים בתחום בריאות הנפש לתשאל את המטופלות בנוגע לאמצעי מניעה הורמונליים.
היות וחומרים אלו מקושרים עם חרדות, שינויים במצב הרוח ודיכאון.
מקורות מידע
- Contraceptive counseling and selection for women, C. Dehlendorf. UpToDate, 2019.
- Contraceptive Methods Women Have Ever Used: U.S. 1982-2010. K. Daniels, et al. National Health Statistics Report, CDC. Feb. 2013
- Women’s preferences for contraceptive counseling and decision-making. C. Dehlendorf et al, Contraception 88, pp. 250–256. 2013
- Personalized contraceptive counseling: helping women make the right choice. Rodriguez, J. et al. J of Contraception. 2016
- What matters most? The content and concordance of patients’ and providers’ information priorities for contraceptive decision-making. K.Z. Donnelly et al, Contraception 90, 2014
- Contraceptive Counselling: Best Practices to ensure quality communication and enable effective contraceptive use. C. Dehlendorf et al. Clinical Obstetrics & Gynecology, Vol. 57 (4) 12. 2014
- Sexual Acceptance of Contraception: Reviewing the literature and building a new concept…. 2016 Annual Review Sex Research. J. Higgins and N. Smith, 2016