קיימות יותר מ- 20 שיטות טבעיות המבוססות על מודעות לפוריות, בהן שיטות חישוב, שיטות המסתמכות על הפרשה ו/או חום השחר, שיטות משולבות ושיטות הורמונליות.
שיטת המודעות לפוריות (שמ”פ), להבדיל משיטת ‘הימים הבטוחים’ היא שיטה בדוקה בעלת הוכחות מדעיות המאפשרת לאישה לעקוב אחר המחזור החודשי שלה ולחשב במדויק, חודש אחר חודש, את ימיה הפוריים והלא פוריים. השיטה מבוססת על שינויים קטנים אך ברורים המתרחשים בגופה של כל אישה מבייצת לאורך המחזור, מווסת לווסת. מעקב אחר שינויים יום-יומיים אלה מאפשר לאישה להכיר את גופה היכרות אינטימית ומיוחדת כמו גם לרכוש שליטה על רצונה להרות או למנוע היריון. השיטה פשוטה וקלה ליישום ונלמדת אצל מורות מוסמכות שהוכשרו למטרה זו. היא מיועדת לנשים שרוצות למנוע הריון ומחפשות אחר חלופה בטוחה שאינה כוללת התערבות הורמונלית. באותה מידה היא מיועדת לנשים המעוניינות להרות ולחסוך התערבות רפואית מיותרת, ובמיוחד לכל אותן נשים המחפשות חיבור מיוחד ונדיר לגופן והיכרות מעמיקה עם עצמן.
שיטת המודעות לפוריות- שמ”פ (FAM – Fertility Awareness Method) הינה שיטה מבוססת ראיות והיא מאפשרת ניהול עצמאי של ענייני פוריות ללא התערבות רפואית, הורמונלית/תרופתית או פולשנית. מקורותיה של השיטה בתגליות מדעיות אודות פוריות האישה שהתפתחו במאה וחמישים השנים האחרונות. השיטה הפכה לשיטה מעשית ופרקטית בשנות ה-60 של המאה העשרים ונחקרת באופן שיטתי בחמישים שנה האחרונות.
בעזרת שמ”פ ניתן לזהות באופן מדויק את הימים הפוריים במהלך המחזור החודשי. אישה המעוניינת להיכנס להריון יודעת לאתר את הימים הפוריים שלה ולפעול בהתאם. אישה שאינה מעוניינת בהריון יכולה להשתמש באמצעי מניעה אחרים בזמן “חלון הפוריות” שלה. בשאר הימים ניתן לקיים יחסי מין חופשיים ללא אמצעי מניעה כלל.
ע”פ השיטה, אישה לומדת להכיר סימני פוריות מדידים, אשר משתנים במהלך המחזור החודשי בהתאם לשינויים הורמונליים שגופה משדר יום-יום. היא עוקבת באמצעות טבלה מיוחדת אחר סימנים אלה על מנת לזהות מגמות אישיות המעידות על פתיחה וסגירה של חלון הפוריות שלה.
סימני הפוריות שמשתנים יחד ובמקביל במועד הביוץ והם שלושה: חום השחר, הפרשות טבעיות, ושינויים בפתח צוואר הרחם. נדרשים מיומנות, התמדה וצייתנות לכללים כדי למנוע הריון לא רצוי, והשקעה של כמה דקות בכל יום למעקב אחרי סימני הפוריות. אחרי כחודש התנסות ותרגול בשיטה ניתן ליישם את השיטה, אך בדרך כלל רק לאחר מספר חודשים מתאפשרת היכרות של ממש ומתבסס ביטחון בשיטה, כך שהאישה מרגישה חופשייה ליישם אותה באופן עצמאי. מדובר בתהליך למידה מרתק שבו אישה לומדת להכיר את גופה האישי והייחודי, ואת סימני הפוריות שהוא משדר, דרך השינויים שמתרחשים בגופה לאורך החודש.
שמ”פ נשענת על יסודות מדעיים של חוקיות המחזור הנשי
- מחזור הווסת/מחזור הפוריות מושפע ממספר הורמונים, ובעיקר אסטרוגן ופרוגסטרון. אסטרוגן אחראי על השינויים המתרחשים בחלק הראשון של המחזור כהכנה לביוץ, ופרוגסטרון אחראי לשינויים המתרחשים בחלק השני של המחזור- הכנה להריון. אורכו של החלק הראשון של המחזור אינו קבוע ונע בין שבוע לשלושה שבועות בממוצע. חלקו השני של המחזור יחסית קבוע ונמשך בין 10 ל 14 יום בממוצע.
- במועד הביוץ משתחררת ביצית בשלה מהשחלה והיא מוכנה להפריה במשך 10 עד 24 שעות בלבד. לעתים רחוקות מתרחש ביוץ שני תוך 24 שעות מהביוץ הראשון (כך נוצרים תאומים לא זהים).
- תאי זרע של גבר יכולים לשרוד בגוף האישה 3-5 ימים בלבד, ורק בתקופה הפוריה של האישה, שנעה גם היא בין 3-5 ימים בממוצע. כל אישה מסוגלת לאתר ימים אלה.
- הגופיף הצהוב (הזקיק לשעבר) מפריש פרוגסטרון מיד אחרי ביוץ במשך 10-14 ימים בממוצע. מכאן שהזמן שבין הביוץ לווסת הבאה הוא קבוע- כשבועיים.
- אצל כל אישה בריאה ניתן להבחין בשלושה סימני פוריות המשתנים לאורך המחזור: חום השחר, הפרשות טבעיות (היורדות מצוואר הרחם אל הנרתיק), ושינויים של פתח צוואר הרחם. ניתן לעקוב אחר השינויים בסימנים אלו כדי לזהות באופן מדויק את הימים הפוריים של המחזור.
שיטות טבעיות למניעת הריון – הבדלים ביניהן
קיימות מספר שיטות “טבעיות” למניעת הריון אך חשוב להבין את מידת אמינותן. רוב השיטות אינן אמינות ויעילות במניעת הריון. שמ”פ היא שונה מכל היתר כי היא מבוססת על מעקב יומי בהווה ואיננה נשענת על חישובים של מחזורים בעבר.
- שיטת המודעות לפוריות (שמ”פ) מסתמכת על 150 שנות מחקר מדעי. היא דורשת כשתי דקות ליום לבדיקה ומעקב יומיומיים אחר שניים מתוך שלושה סימני פוריות (חום השחר, הפרשה טבעית ושינויים בצוואר הרחם) במהלך המחזור החודשי. בעזרת המעקב אישה לומדת לזהות מתי היא פוריה ומתי לא. נשים רבות חוות בנוסף לכך גם עליה באיכות החיים ושקט נפשי הנובעים מהיכרות אישית עם גופן והבנה של המחזור שלהן. השיטה לוקחת בחשבון שינויים ‘טבעיים’ (המחזור אינו בהכרח בעל אותו מספר ימים בכל פעם) כמו גם שינויים הנגרמים כתוצאה ממתח, מחלה, נסיעה ונטילת תרופות. על פי השיטה ניתן לקיים יחסי מין ללא אמצעי מניעה וללא חשש להריון ברוב ימי המחזור, ואילו בימים המזוהים כפוריים יש אפשרות לשלב שיטות אחרות. ניתן להשתמש בשיטה לזיהוי הימים הפוריים גם כדי להיכנס להריון. השיטה דורשת מיומנות והקפדה. היא מבוססת מחקר מדעי ונחשבת בטוחה ואמינה.
- שיטת הימים הבטוחים/שיטת הלוח מבוססת על חישוב מספרי הלוקח בחשבון את אורכי המחזורים הקודמים של אישה על מנת לנבא את אורך המחזור הבא ובכללו את הימים הפוריים. חישובים אלו אינם נחשבים אמינים כיוון שחוסר דיוק ביום אחד עלול להביא להריון לא רצוי. מה גם שהמחזורים מושפעים ממתח, מחלות, שינוי בשגרה, נסיעות ומנטילת תרופות. כלומר אין לזהות מועד ביוץ עד שהוא מתרחש.
- משגל נסוג –חדירה ללא שפיכה פנימית/גבר גומר בחוץ. זאת שיטה הכי עתיקה והיא יכולה להיות בטוחה במקרים מסוימים. מתי לא ניתן לסמוך על השיטה באופן מלא ? כאשר גבר מקיים משגל חדש תוך כמה שעות ממשגל קודם/ עם אורגזמה, אז קיימת האפשרות שתאי זרע יהיו נוכחים בצינור הזרע והם עלולים לצאת יחד עם הנוזל המקדים (המופרש בזמן עוררות מינית, זמן רב לפני האורגזמה).
- אפליקציות ומכשירי פוריות– אלה שיטות חישוב שרובן מבוססות על איפיוני המחזור ואורך של מחזורים קודמים. שיטות אלה נשענות על אלגוריתמים שמנבאים ימי פוריות ע”פ מחזורים בעבר ו/או ע”פ שינוי בחום השחר. אישה שעוקבת רק אחר סימן אחד- חום גוף- מקבלת מידע מצומצם על פוריותה, דבר שמגביל את ה”ימי החופש” שלה. העובדה שאחוז ניכר של נשים חוות מחזורים לא סדירים – גם מורידה את הכדאיות של שיטות אלה.
יעילות שמ”פ
כיוון שהשיטה נסמכת על שניים מתוך שלושה סימני פוריות (המשתנים בהווה ולא בעבר), היא נחשבת כיעילה, אמינה ובטוחה, בניגוד לשיטות טבעיות אחרות שאינן נחשבות למספיק יעילות ואמינות. היעילות הסטטיסטית המעשית אמורה להגיע קרוב ל 99%- כאשר מדובר בשימוש נכון ועקבי. אך כשמדובר בשימוש לא נכון ועקבי היעילות תרד. בממוצע ניתן לומר שהיעילות שמ”פ נעה בין 85% ל 95%, כלומר בתוך קבוצה של 100 נשים, 1-2 תיכנסו להריון לא מתוכנן במהלך השנה הראשונה של שימוש. ראוי לציין שאין מספר ספציפי של אף שיטה שמגן עלינו ב 100%. רק שימוש נכון ועקבי אמורה להבטיח יעילות הכי גבוהה. היעילות האישית של שמ”פ תהיה תלויה בגורמים הבאים:
- מידת הניסיון של המשתמשים.
- למידה מסודרת עם מנחה מוסמכת וקבלת ליווי אישי לאורך זמן.
- הקפדה על כללי השיטה והבנת יסודותיה.
- אם בני הזוג נמנעים מיחסי מין מלאים במהלך הימים הפוריים או שהם משתמשים בשיטות אחרות כמו קוטלי זרע ודיאפרגמה. שתי שיטות בו זמנית בזמן החלון תגבירו את היעילות המעשית של שיטות אלה- אך שיטות אלה לא קשורות ליעילות שמ”פ.
- אם שני הזוג שומרים הלכות נידה (לפיהן מקיימים יחסי מין בדרך כלל רק לאחר הביוץ).
סימני הפוריות עליהם מבוססת שיטת המודעות לפוריות
- חג”ב (חום גוף בסיסי או חום השחר) – חום הגוף במנוחה מלאה. הוא נמדד במשך דקה בעזרת מדחום דיגיטלי מיוחד במועד ההשכמה בבוקר. עקומה של מדידות חום מאשרת את סיום הביוץ.
- הפרשות מצוואר הרחם – במהלך המחזור החודשי משתנים הנוזלים המופרשים באופן טבעי ובריא מצוואר הרחם. אישה לומדת להבחין במאפיינים של ההפרשות שלה כמו מרקם /סמיכות, הרגשה, כתם יבש-רטוב, נוכחות של מים, חומציות ובסיסיות. אפיונים אלה מהווים אינדיקציה למצב הפוריות. את ההפרשות ניתן לבדוק באופן פנימי או חיצוני.
- פתח צוואר הרחם – משתנה במועד הביוץ בבחינת הגובה היחסי שלו, רכותו וגודלו. ניתן לחוש בהבדלים אלו על ידי מישוש במקום.
סימנים לבעיות פוריות הניתנות לאבחון באמצעות שמ”פ
- מחזור תקין או לא תקין.
- פגמים בתקופה שלאחר הביוץ (הפאזה הלוטיאלית).
- הפרשה שאינה מתאימה לביוץ או להפריה.
- בעיות בתפקוד בלוטת התריס.
- שחלות פוליציסטיות ובעיות אחרות הנובעות מחוסר איזון הורמונאלי.
- הפלה טבעית.
מעקב אחר סימני הפוריות ככלי עזר לאבחון גניקולוגי
נשים העוקבות אחרי סימני הפוריות שלהן יכולות ביתר קלות לזהות שינויים חריגים ותופעות שאינן תקינות במחזור או במערכת ההורמונלית שלהן. ביניהם:
- דימום לא סדיר או שאינו תקין.
- ביוץ מוקדם או מאוחר מהרגיל.
- דלקות או פטריה בנרתיק.
- שינויים חריגים באזור צוואר הרחם ופתחו.
- תופעות הקשורות לתסמונת קדם-וסתית.
- עיתוי מדויק של כניסה להריון ואישור להריון.
יתרונות וחסרונות של שיטת המודעות לפוריות
יתרונות
- חוויה מעצימה ומחברת לנשיות ולמחזוריות הטבעית בדרך ייחודית.
- עידוד אחריות הדדית ושיתוף פעולה בין בני זוג.
- הגברת המודעות לקשר בין הגוף והנפש.
- סיוע באבחון רפואי/גניקולוגי מהיר. אבחנה בחוסר איזון הורמונלי.
- ללא תופעות לוואי וללא התערבות רפואית.
- מאפשרת כניסה מהירה להריון לזוג המעוניין בכך.
- דורשת פחות משתי דקות ביום במהלך תקופת הלמידה.
- כלי מחקר אישי ייחודי המאפשר ביטחון עצמי ושליטה בכל הקשור הריון ומניעתו.
חסרונות
- לימוד השיטה ויישומה עם ביטחון עצמי גבוה דורשת תקופת התנסות של שלושה חודשים.
- נדרשת משמעת עצמית ובגרות על מנת לפעול לפי כלליה.
- על מנת להבטיח את יעילות השיטה יש לקיים שימוש עקבי בה ולעקוב אחר כל הכללים.
- שמ”פ היא לא שיטה העומדת בפני עצמה. במידה וזוג רוצה לקיים יחסים בזמן הימים הפוריים של המחזור, אז יש צורך לשלב שתי שיטות נוספות בו-זמנית- כדי להגיע ליעילות גבוהה (כמו קוטל זרע יחד עם קונדום או משגל נסוג, דיאפרגמה עם ג’ל טבעי).
- נדרשת מוטיבציה גבוהה ושיתוף פעולה בין בני הזוג.
- היא אינה מגינה מפני מחלות המועברות על ידי מגע מיני.
שמ”פ אינה מתאימה לכל אחת!
למי שמ”פ מתאימה ?
- נשים בגילאי הפוריות המעוניינות להתחבר אל חוכמת גופן
- נשים המעוניינות להעשיר את המיניות, את הבריאות ואת הנשיות שלהן
- נשים המתקשות או שאינן רוצות להשתמש בהורמונים או בחומר כימי אחר
- נשים עם קושי בכניסה להריון
- נשים דתיות שמחפשות שיטה מתאימה לאורח החיים הדתי
- נשים במצבים מיוחדים כגון שיבושי מחזור בנשות ה 40, נשים לאחר הפלה, נשים אחרי לידה בזמן הנקה, לנשים עם/אחרי גלולות ונשים עם/אחרי התקן תוך רחמי
- זוגות המעוניינים בשיתוף פעולה ובאחריות הדדית בנוגע לפוריותם ולהתנהגותם המינית
הרציונל שמאחורי הכרת הגוף דרך לימוד שמ”פ הוא שלכל איש ואישה הזכות:
- לקבל מידע מדויק ומהימן על הגוף על מנת לשמור על הבריאות המיחנית
- ללמוד ולהבין כיצד פועלת מערכת הרבייה שלו/שלה.
- להכיר את מגוון השיטות האפשריות הקיימות על מנת להימנע מהריון או להכנס להריון.
- לבחור בשיטה המתאימה לו/לה על פי ידע מלא ומהימן, צרכים בריאותיים, אורח חיים וערכים אישיים.