חשיבות הביוץ מעבר לפריון שלא מספרים לנו עליה

מחזור מאוזן כמפתח לבריאות גוף נפש

מיכל שונברון, MPH

אפריל 2025


בעוד ששיטת המודעות לפוריות (שמ”פ) ומחזוריות היא כלי מדהים לחיבור לגוף לזיהוי חלון הפוריות, היא הרבה יותר מסתם כלי לתכנון או הימנעות מהריון. המחזור החודשי שלנו הוא למעשה צוהר, להבנת הבריאות הכללית שלנו ובריאותנו לטווח ארוך.   

 יש מקרים, בהם המחזור החודשי וההורמונים שלנו משתבשים באופן זמני, למשל במהלך נסיעות וטיולים לחו”ל, מחלות ונטילת תרופות, אירוע טראומטי (אבל/ מלחמה) או תקופות של מתח מוגבר, מעברים בזמן הנקה או אחרי גלולות, ואפילו בעקבות תקופה של חוסר שינה או הפרעות שינה. אלו שיבושים אפיזודיים נורמליים.

יש תקופות ומצבים אחרים כאשר המחזוריות משתבשת לִצְמִיתוּת  למשל הפרעה דיספורית קדם וסתית, אנדםמטריוזיס ושימוש ממושך בהורמונים. אלו שיבושים חריגים ועלולים להביא לתוצאות מזיקות לבריאות הכללית.

מנחות המלוות נשים בלימוד שמ”פ, מגלות שיש מגמת עלייה במספר הנשים שאינן מבייצות על בסיס קבוע. הביוץ נתפס כחסר ערך מבחינת עדיפות בריאותית בעיניי הציבור הרחב ובקרב אנשי המקצוע כאחד, ונחשב לבעל משמעות רק כאשר האישה מנסה להיכנס להריון ללא הצלחה. 

תפיסה רפואית מצומצמת

מיליוני מתבגרות ונשים נוטלות אמצעי מניעה הורמונליים כ”טיפול” בהפרעות מחזור ובעיות גניקולוגיות אחרות. למרות שאישה זוכה להקלה בכאבים וסדירות המחזור על ידי נטילת האמצעים, היא לא מבייצת, חווה מחזור מזויף ולא מגיעה לגורם הבעיה או לטיפול עבורה.  מדובר בפסק זמן של שנים ועד לעשורים. השימוש בהורמונים סינתטיים, מסווה ומסתיר בעיות אמיתיות אך לא מתקנת אותן.  כאשר נשים מפסיקות גלולות במרדף אחר מחזור טבעי ושיטה טבעית, (להימנעות מהריון או הריון)”, הן מגלות בסופו של דבר, שהמחזורים שלהן שוב משובשים ולא תקינים, מה שמוביל לתסכול ואכזבה (ראוי לציין שחברות התרופות נהנות מהמצב ומרוויחות מכך כסף רב).

יער הבורות

עבור מטופלות ומטפלים כאחד, מרוב עצים (מחזורים כביכול תקינים) לא רואים את היער (את התמונה המלאה). מצד אחד, תרבות שלמה מתייחסת למחזוריות נשית כדבר טבעי באמונה שאורך המחזור והסדירות, הם אמות המידה העיקריות ל”נורמלי” ו”בריא”. מצד שני, המחזור הוא גם טרחה, ולכן ניתן לבטל אותו בכל רגע. הנחה זו שגוייה מהיסוד. הביוץ הוא האירוע העיקרי של המחזור החודשי וביוץ סדיר, הוא קנה המידה לתקינות ובריאות של הגוף כולו. הביוץ הוא אירוע מפתח לאופן שבו הגוף שלנו משגשג. הופעת דימום כל כמה זמן – לא בהכרח אומרת שהביוץ אכן התרחש. (הרי ציבור שלם מאמין שכל דימום הוא וסת, גם אם זה רחוק מלהיות נכון). רק אישה שמתרגלת את שיטת המודעות לפוריות (שמ”פ) ​​ועוקבת אחר סימני הפוריות שלה, יכולה לראות ולדעת אם ומתי היא מבייצת ואם המחזור מאוזן ותקין (מבחינת הורמונלית).

המחזוריות הנשית משקפת הרבה יותר ממצב הפוריות שלנו. ההורמונים ודפוסי המחזור שלנו קשורים לבריאות הכללית שלנו; המחזור מבטא סימפטומים ואותות של בעיות בריאותיות רחבות יותר.  זה לא מקרי שקולטני אסטרוגן (הורמון נשי מרכזי), נמצאים בכל תא ורקמה בגוף האישה (לאסטרוגן יש גם תפקידים בגוף הגבר). המחזוריות בחיינו, משמשת מערכת התרעה מוקדמת וקריאה להתבוננות ועזרה לגוף. כאשר האותות והשינויים הללו הופכים לדפוסים, (אירוע חוזר), הגיע הזמן לשים לב. האם מישהו מקשיב?  כיום, ברירת מחדל הרפואית היא להשתיק ולהעלים את ההורמונים הטבעיים והחיוניים, במקום להתייחס לתסמינים כקריאה אמיתית לעזרה.

אינטלגנציה גבוהה ומה משמעות הביוץ?

ביוץ סדיר מאפשר לגופנו לייצר הורמונים חשובים המתקשרים עם כל איבר, בלוטה, רקמה ותא בגופנו. המחזור לא רק מיועד כדי ללדת תינוקות. הביוץ חיוני לבריאות מהסיבות הבאות:

  • משפיע על מצב הרוח, הזיכרון, הקוגניציה ובריאות המוח 
  • תומך בתפקוד מטבולי ומערכת העיכול
  • תומך בבריאות העצם
  • תומך בבריאות בלוטת התריס
  • תומך בבריאות הלב
  • תומך בשינה
  • תומך מערכת השתן
  • מערכת העצבים
  • הביוץ מאריך את תוחלת החיים!

הגוף דובר אמת

כאשר טבלת פוריות מראה העדר ביוץ או ביוץ לא סדיר כמגמה- זה סימן ואות לבעייה או לחוסר איזון: כך ניתן לזהות “נורות אדומות:”

  • מחזורים קצרים (פחות מ-23-24 ימים) וארוכים (יותר מ-34-35 ימים) ·         
  • העדר דימום וסתי, הפסקת מחזור, דימום כבד/קל/ממושך או בלתי צפוי
  • כאבים חזקים ועוצמתיים במהלך הווסת או הביוץ
  • מחזורים ללא הפרשה תומכת זרע (חלון פוריות)
  • טבלאות עם חום נמוך בדרך כלל (סביב 36:00 או פחות) (ייתכן הפרעות בבלוטת התריס)
  • מחזורים עם פאזה לוטאלית קצרה (פחות מ 10 יום)
  • מחזורים עם פאזה פוליקולרית ארוכה

מצורפות 2 דוגמאות לטבלאות מעקב לפי שיטת השמ”פ ללא ביוץ:

בגדול, אורח חיים והרגלי החיים הם אלה שמשפיעים בעיקר ובדרך כלל על מערכת הורמונלית מאוזנת וגם על הבריאות כולה. לכן, האחריות היא עלינו ליצור את הבריאות והאיזון ע”י צריכת מזון איכותי, פעילות גופנית סדירה, התמודדות טובה עם ירידת סטרס, שמירה על משקל גוף, שינה טובה ופנאי כדי להשקיע בטיפול-עצמי.  רופא.ה ותרופות אינם תחליפים לתהליכים אלה. 

ההשלכות של חוסר איזון הורמונלי והעדר ביוץ

כאשר המחזורים לא סדירים – צריך לשים לב. מלבד קיום הביוץ חוסר סדירות עלול להשפיע גם על סיכונים למחלות כרוניות בעתיד, תמותה/אריכות החיים שלך ואיכות החיים הכללית. מחקרים מדעיים הראו שמחזורים לא סדירים קשורים לבעיות בריאות בטווח הארוך:

 

השפעה תתכן גם על בריאות הנפש ואיכות החיים:

  • שינויים במצב הרוח, חרדה, דיכאון, ערפל מוחי
  • עייפות, בעיות שינה, אנרגיה נמוכה
  •  דימוי גוף, הערכה עצמית, בריאות מינית

המחזור החודשי כסימן חיוני לבריאות

תרשימי הפוריות שלנו בשיטת הפוריות הטבעית, חושפים דפוסים של המחזור, ומזמינים את תשומת ליבנו להתבונן בבריאותנו. בעוד שחלק מהרופאים רואים במחזור הווסת “סימן חיוני”, בדומה לקצב הלב, לחץ הדם וטמפרטורת הגוף, רוב הציבור והקהילה הרפואית תופסים את המחזור הנשי דרך עדשת הפוריות והרבייה ובהתייחסות למצבים פתולגיים בלבד, ואינם מסתכלים על התמונה הבריאותית הרחבה ותרומתו של הביוץ לכך.  

נשים רבות, חוות כאבים, דימומים לא צפויים והפרעות במחזור, והתשובה הרפואית לכך היא מרשמים להקלה ולא למציאת הבעיה האמיתית וטיפול מתאים.

קבלת מענה מתאים

הרפואה הקונבנציונלית ובדיקות מעבדה, תורמות לנו רבות ברובד של אבחון חוסר איזון הורמונלי. אך למי שרוצה לטפל בשורש הבעיה, רצוי לפנות לרפואה משלימה והוליסטית ע”מ לטפל ולחזק את הבריאות המיטבית הכללית. מדובר ברופאים פונקציונליים, אינטגרטיביים או הוליסטיים, כמו גם נטורופתים ותזונאים מנוסים.

לסיכום

ויסות ההורמונים והמחזורים שלנו אינו מיועד רק ליצירת “מחזור סדיר” ומטרות רבייה, אלה הרבה מעבר. מחזור בריא כולל ביוץ תקין ומאוזן מאפשר:

  • הגנה על לב, מוח, עצמות ומטבוליזם
  • שמירה על יציבות רגשית ואנרגיה
  • תמיכה בפוריות והזדקנות חיננית – ולבריאות לטווח ארוך
  • מניעת סיכוני מחלות לטווח הארוך

 

בין אינטואיציה לחוכמה: הביוץ כסימן לבריאות שלעתים קרובות מתעלמים ממנו, אך מרכזי לתפקוד עמוק יותר ולחיוניות לטווח ארוך.

מקורות (באנגלית)

יתרונות הביוץ  (לארה ברידן)

הכוחות הסודיים של הביוץ (לארה ברידן)

הסימן החיוני החמישי, (ליסה הנדריקסון-ג’ק), 2019

סדירות ואורך המחזור החודשי לאורך חיי הרבייה והסיכון לתמותה מוקדמת: מחקר עוקבה פרוספקטיבי, BMJ, 2020

שכיחות ביוץ בנשים עם מחזורי וסת ספונטניים באורך נורמלי – קבוצה מבוססת אוכלוסייה מ-HUNT3, נורבגיה, 2015

מה זה חידוש?, 2023

כימיקלים משבשי אנדוקריניים, 2024

הורמוני המין שלנו פועלים גם במוח, 2025

 

תגובה אחת

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *