כניסה להריון באופן טבעי באמצעות מודעות לפוריות

לא מעט נשים היו מצליחות להשיג הריון באופן טבעי ומהיר יחסית אילו הכירו טוב יותר את גופן, חוקיות המחזור ואת סימני הפוריות שלהן. נשים יכולות לקבל הרגשת שליטה ושקט נפשי מעצם הידיעה מתי בדיוק הם יכולות להיכנס  להריון, ומתי לא (ספוילר: זה רק כמה ימים בחודש!).  נשים רבות מחפשות את “יום הביוץ” באמצעות ערכות ביוץ (בדיקות שתן שנרכשות בבתי מרקחת) ושיטות חישוב למיניהן, מבלי לדעת ששיטות אלה לא בהכרח מדויקות. 

זיהוי סימני פוריות במהלך המחזור

גוף האישה משדר אמת ולא יודע לזייף. בכל יום, החל מהדימום הווסתי ועד לדימום הווסתי הבא, ההורמונים האחראים על המחזור מכינים את הגוף לשתי משימות עיקריות- ביוץ והריון. באמצעות מעקב אחר חום השחר, ההפרשה הטבעית ומיקום צוואר הרחם, השינוים הללו מתגלים בפשטות ובהירות. דרך סימני פוריות אלה, הגוף מאותת לנו את מצב הפוריות שלנו על בסיס יום-יומי. היות ואישה פוריה במשך 3-5 ימים בממוצע בחודש,  זיהוי יום הביוץ אינו רלוונטי (כנ”ל לגבי מניעת הריון). מגיע לך להיות בעניינים, לקבל את הידע ולחוות את הכוח והודאות שזה נותן. 

אצל מי הבעיה?

אחת מכל שש נשים וזוגות מתקשים להשיג הריון. בעיות פוריות מתחלקות כמעט באופן שווה בין נשים לגברים: כ 40% מבעיות הפוריות מקורן אצל נשים. זה יכול להיות בשל חוסר איזון הורמונלי והפרעות ביוץ כמו  שחלה פוליציסטית, או מחלה אוטואימונית כמו אנדומטריוזיס ומחזורים לא סדירים.  40% נוספים מבעיות הפוריות מקורן בגבר, לרוב בשל בעיות בתנועתיות, צורה ואיכות הזרע. עשרים האחוזים הנותרים קשורים לבעיות משותפות של האישה והגבר ו/או בעייה לא מוסברת. 

לצערנו, בעיות פוריות נמצאות במגמת עליה וכיום מתברר שחלקן הגדול נובע מאורח חיים לקוי. פוריות איננה דבר מובן מאליו, אך במקום להשקיע בחינוך והסברה לשיפור הבריאות והפוריות, הולכת וצומחת תעשייה של טיפולי פוריות העושים שימוש בטכנולוגיה מתקדמת. נפלא והוגן שטכנולוגיות רבייה אלה קיימות וזמינות, אך הן צריכות להיות מוצא אחרון ולא ברירת מחדל. אחוז ניכר של זוגות היו מסוגלים להשיג הריון באופן טבעי אילו ניתנה להם בחירה, כלים וידע. עודף ותת משקל, דיאטה לא מאוזנת, חוסר פעילות גופנית, מחלות רקע (ניתנות לריפוי), סטרס, חשיפה לקרינה מטלפונים ומחשבים ניידים, וגורמים סביבתיים רבים, כולם מוכרים כיום כמשפיעים לרעה על הפוריות וחלקם הגדול ניתנים לשינוי, בהינתן מוכנות של שני בני הזוג לקחת אחריות על בריאותם ופוריותם.

טיפולי פוריות קונבנציונלים

בישראל מתבצע המספר הגדול ביותר בעולם של מחזורי טיפולי פוריות ביחס לגודל האוכלוסיה. הגישה ברפואה המערבית מתמקדת בתסמינים הרבה יותר מאשר טיפול נקודתי בשורש הבעיה. ע”פ הפרוטוקול של הרפואה המערבית, זוג אמור לנסות להרות משך שנה שלמה עד שפונים לבירור רפואי. ברפואה המודרנית מפנים את האישה ואת הגבר לבדיקות אבחון ובדרך כלל ללא קשר לתוצאות, האישה תוכל להיכנס להריון באמצעות תרופות, טיפולים הורמונליים ופרוצדורות פולשניות כמו הזרעה, החדרת תא זרע אל הביצית במעבדה, והפרייה חוץ גופית בוריאציות שונות. 

אם הסיבה לאי פוריות היא איכות הזרע של הגבר, הרפואה לא תדע “לתקן” את הבעייה (אלא אם כן מדובר בבעיה הורמונלית אצל הגבר), אך היא תוכל לעקוף אותה על ידי יצירת תנאים מלאכותיים לקליטת הריון באמצעים פולשניים. 

יתר על כן, אם המדד להצלחת הטיפולים הוא הריון בריא ולידת חי, סיכויי ההצלחה של טיפולי פוריות עדיין נמוכים למדי, והם יורדים ככל שגיל האישה עולה (מעל גיל 35). למרות זאת, שיעור הנשים מעל גיל ארבעים המופנות לטיפולים אלה רק ממשיך לעלות. 

טיפולי פוריות ברפואה הטבעית

הרפואה הטבעית מציעה לנשים ולזוגות מגוון של כלים בהתאם לשורש הבעייה. בין היתר, ניתן להיעזר בנטורופתיה, רפואה סינית, איורוודה, צמחי מרפא ותוספי תזונה, הומאופתיה, שיטות פיזיות כמו טיפולי עיסוי, רפואת גוף-נפש ועוד. זה יכול לקחת זמן כי בדרך כלל מדובר בשינויי תזונה ואורח חיים. בסופו של דבר, על מנת לבחור נכון, על בני הזוג לקרוא ולחקור, לשאול שאלות ולאסוף את המידע שיאפשר להם להגיע לגישה טיפולית הנכונה להם. אם שני בני הזוג שותפים פעילים בתהליך, החוויה תהיה הרבה יותר מספקת ורגועה.

כניסה להריון באופן טבעי

לימוד פוריות באמצעות שמ”פ

אישה שבוחרת לעבור לשמ”פ לומדת לקרוא את גופה באופן מדויק, ומקבלת כלים מעשיים כדי להבין את מצב פוריותה, לזהות במהרה את שורש הבעייה ולהחליט כיצד לטפל בה. נשים רבות חוות תופעות במהלך המחזור שרופאים, גם אם יעשו בדיקות אבחון, לא בהכרח יעלו עליהן, אך באמצעות שמ”פ הן יוכלו לגלות אותן בעצמן: תופעות כמו פאזה לוטאלית קצרה, מחזור ללא ביוץ, העדר הפרשה פוריה, תת-פעילות של בלוטת התריס, הפלות טבעיות מוקדמות, הפרשות לא תקינות, ומעל הכל עיתוי לא נכון של המגע המיני. 

אישה שעוקבת אחר סימני הפוריות שלה תוכל לזהות אם היא מבייצת ומתי, אם המחזור מתנהל באופן תקין, ואם המערכת ההורמונלית שלה נראית מאוזנת. אם לאחר שלושה חודשים של מחזור מאוזן ומגע מיני בימים הנכונים עדיין אין הריון, אז מפנים את הזוג לבירור, ואין שום צורך לחכות חצי שנה או שנה.

כדאי לזכור שמחזור לא חייב להיות סדיר כמו שעון שוויצרי כדי להיות תקין ומאוזן. אך אצל אישה שרוצה להשיג הריון ולא ממש מכירה את גופה, יהיה חשוב להפנים מספר מושגים בסיסיים ולהבין מהם התנאים להשגת הריון: 

  • ביצית בשלה
  • הפרשה תומכת בזרע
  • פתיחת צוואר הרחם
  • חצוצרות פתוחות
  • זרע איכותי 
  • זיהוי ימים פוריים
  • מגע מיני בימים הנכונים, בזמן “חלון הפוריות”

ברור שמחזור שאינו מספיק סדיר עלול להקשות על השגת הריון, בגלל חוסר ודאות לגבי זמן הפוריות, אך מחזור סדיר חיוני לבריאות הכללית שלנו ולא רק לענייני פריון וילודה. מחקרים עדכניים מראים כי מחזור סדיר ותקין משפיע על מספר מערכות בגוף האישה: תפקודי המוח והלב, העצמות, בריאות הנפש ועוד. 

מי שאינה חווה מחזור סדיר לרוב מקבלת טיפול הורמונלי תרופתי שמייצר מחזור מדומה, אך פתרון זה מתעלם לחלוטין מהבעיה ופשוט מטאטא אותה מתחת לשטיח במקרה הטוב, או מחמיר אותה במקרה הרע. 

בלי קשר למסלול הטיפולי הנבחר, חשוב שכל אישה וזוג יהיו שותפים מלאים לתהליך יחד עם הגורם הטיפולי. משמעות הדבר שבני הזוג לוקחים אחריות על הבריאות ואיכות החיים שלהם כך שידעו מה לחפש, איזה שאלות לשאול ואילו שינויים לעשות כדי להגיע להריון המיוחל. 

את מוזמנת ליצור קשר, להתייעץ ולשאול שאלות.