דחיית הווסת לקראת חתונה

מאת דפנה מאיר ז”ל, פברואר 2012

לעיתים, נשים המתכננות חופשה או כלות או מעוניינות לדחות את שלב הדימום של המחזור החודשי. אולם, הן אינן מעוניינות להתערב בתהליך הביוץ, כפי שקורה בנטילת גלולות למניעת הריון. ניתן להשיג דחיית דימום על ידי נטילת פרוגסטרון סינטטי.

בהמשך הדברים אסביר כיצד פועל הורמון זה, מתי יש ליטול אותו ומדוע, באילו מינונים ולאורך כמה זמן.

על השלב השני של המחזור החודשי

באופן תקין, שלב זה (המכונה גם הפאזה הלוטאלית) – מהביוץ ועד להופעת הדימום הווסתי – נמשך בין 12 ל-16 ימים. לאחר הביוץ, הופך הזקיק בשחלה שממנו יצאה הביצית אל החצוצרה, לגופיף בגוון צהוב (ונקרא ‘הגופיף הצהוב’). גופיף זה מפריש את הורמון הפרוגסטרון למערכת הדם.

הורמון הפרוגסטרון, המופרש מהשחלה בשלב השני של המחזור, מעבה ומחזק את רירית הרחם, ומקבע אותה במקומה בדופן הרחם. כמו כן הוא גורם לסגירה הרמטית של צוואר הרחם, וליצירת הפרשות בלתי פוריות, כך שתאי זרע נוספים, שממילא אין בהם צורך, לא ייכנסו אל הרחם. בשלב זה של המחזור, חום הגוף גבוה יחסית לשלב הראשון, למשך כשבועיים.

התהליך הטבעי של הכנת הרחם לקליטת עובר מתרחש באופן אוטומטי בגוף, בין אם הייתה הפרייה ובין אם לאו.  כעבור תקופה קבועה, שאורכה בממוצע הוא בין 12-16 ימים , יורדת רמת הורמון הפרוגסטרון בדם בבת אחת או בהדרגה. דבר זה גורם לניתוק אספקת הדם לרירית הרחם ולנשירתה אל הנרתיק, ומשם אל מחוץ לגוף. זהו הדימום הוסתי.

ידוע שהשלב השני של המחזור הוא יותר קבוע מהשלב הראשון, ובכל זאת שונה מאישה לאישה. גם אצל אותה אישה שלב זה יכול להשתנות בטווח של בין 11-16 ימים בממוצע, ברוב שנות הפוריות. הממוצע הוא בין 12-14 יום.

דחיית הוסת לקראת חתונה

דחיית ביוץ

דחיית ביוץ היא מצב המתרחש, לעתים, גם אצל נשים בעלות מחזורים קבועים בדרך כלל.

כאשר האישה יודעת לזהות את מועד הביוץ שלה, ואף יודעת מהו האורך הרגיל של השלב השני אצלה, היא יכולה לחזות מראש האם תזדקק להתערבות תרופתית לצורך דחיית הדימום. נשים המשתמשות בשיטת המודעות לפוריות, ועוקבות על בסיס יומיומי אחר מצב ההפרשות היוצאות מהנרתיק, אחר מצב צוואר הרחם המשתנה ואחר חום הגוף, יכולות לזהות מצב של דחיית ביוץ.    לרוב, נשים המזהות דחיית ביוץ, יכולות לקשר זאת לאירועים המתרחשים או הצפויים להתרחש בחייהן, כדוגמת ביקור של אורח חשוב, מבחנים, לחץ בעבודה, שינויים במערכות יחסים, נישואין, מחלות, נסיעות, תרופות, לחץ נפשי חיובי או שלילי ועוד.

כאשר הביוץ נדחה, גם הדימום שצפוי להגיע לאחריו יידחה ככל הנראה, ולכן יתכן כי אישה שתכננה לקחת פרוגסטרון סינטטי לצורך דחיית הדימום, לא תזדקק לכך בסופו של דבר.

זאת ניתן לדעת באמצעות מוּדעוּת פשוטה לתהליכים המתרחשים בגוף, ללא בדיקות רפואיות כמו בדיקות דם ואולטרסאונד ודומיהן.

זאת ועוד, גם כאשר אישה מתבשרת בחדר הרופא שהיא במועד ביוץ כרגע, או שהביוץ צפוי להגיע בתוך כמה ימים, עדיין לא יוכל הרופא לומר לה כמה זמן ייקח לה באופן אישי להגיע לסוף המחזור ולהתחיל לדמם. הרופא לא יכול לדעת במועד הבדיקה האם אצלה מדובר ב-13 ימים בממוצע, או ב-16 ימים בממוצע.

מעקב רציף אחר מחזורים יכול לחסוך התערבות תרופתית בחלק מהנשים. וזאת, מפני שבמקרים רבים, בפרט אצל כלות, יש עניין לדחות את הדימום בכמה ימים בודדים, ולא לתקופות ארוכות של שבועות ויותר.

ואכן, מאמר זה עוסק בדחיית דימום קצרת טווח המאפשרת נטילה פומית של הורמון הפרוגסטרון בלבד, ללא צורך בעקירת מחזורים בעזרת גלולות משולבות באסטרוגן ופרוגסטרון יחד.

ולאחר שתיארנו את היתרונות במעקב אחר מחזורים, תוך הבנת התהליכים המתרחשים בתוך המחזור, נעבור לתאר את המצבים בהם אישה מגלה כי היא אכן צפויה לדמם במועד שאינו מתאים לה, והיא מעוניינת לדחות את הדימום, על ידי הארכת הפאזה הלוטאלית בעזרת כדורים המכילים רק פרוגסטרון.

תיארנו את התהליך הטבעי בגוף של הורמון הפרוגסטרון המופרש מהגופיף הצהוב בשחלה.

כאשר אנו מעוניינות בהתערבות חיצונית של הורמון סינטטי, עלינו להבין כי הורמונים סינטטיים מכל סוג, אינם יכולים לתת את האפקט הרצוי לנו בבת אחת. זאת ועוד, כל הורמון סינטטי המגיע לגוף באופן חיצוני, מחליף בהדרגה את ההורמון הטבעי המקביל לו המיוצר בגופנו, בין באופן זמני ובין באופן קבוע.

הנוסחה היא שככל שרמת ההורמון הסינטטי בדם עולה, רמת ההורמון הטבעי בגוף יורדת, ולרוב עולה בחזרה כאשר מפסיקים לתת לגוף מנות חיצוניות של הורמונים.

כאשר המדובר על נטילת הורמון הפרוגסטרון, יש להתחיל לקחת אותו במועד הסמוך ביותר לתום הביוץ, ואם האישה אינה יודעת את מועד הביוץ, לרוב יורו הרופאים על נטילתו החל משבועיים לאחר תחילת הדימום הווסתי. כלומר, ביום ה-14 למחזור.

גם כאשר אישה יודעת מתי חל מועד הביוץ אצלה, ומזהה אותו, עליה להתחיל את נטילת הכדורים אחרי הביוץ, ולא לפניו. אם חל הביוץ ביום ה-17-18 למחזור, עליה להתחיל לקחת את הכדורים ביום שאחרי יום השיא מבחינת ההפרשות ומצב צוואר הרחם. כלומר, כאשר היא מזהה מגמה של התייבשות הפרשות, סגירה וירידה של צוואר הרחם, ותחילת עלייה של חום הגוף. יש לקחת את הכדורים, כאמור, מיד עם תום הביוץ, על מנת לאפשר להורמון הסינטטי להחליף בהדרגה את ההורמון הטבעי המופרש מהשחלה.

אם אישה לוקחת את הכדורים אחרי שבוע מתום הביוץ, כאשר הרמה הטבעית בדם כבר בשיאה, היא מעלה את הסיכוי לכתמים ו/או דימומים, משום שהגוף מזהה את ההורמון החיצוני, ומוריד את רמת ההורמון הפנימי, ודבר זה גורם לרירית הרחם לנשור מתוכו.

כדי לדחות דימום וגם כדי למנוע כתמים, יש לקחת את הפרוגסטרון כל יום מיד אחרי יום שיא של ההפרשה , עד שהאישה מוכנה לקבל את הווסת שלה . ברגע שהיא מפסיקה לקחת את הכדורים, דימום הווסת יופיע תוך חמישה ימים בדרך כלל.

ישנן כמה תרופות אפשריות שאותן מקובל לתת במקרים אלו, והנפוצה בהן היא פרימולוט נור (PRIMOLUT NOR), המגיעה במינון קבוע. על כמות הכדורים שיש לקחת, כדאי להתייעץ עם מומחה לעניין זה.

אם יש צורך לדחות את הופעת הווסת ב-3 שבועות ומעלה מזמן הביוץ, על האישה לעבור למינון גבוה יותר שיוכל להמשיך להחזיק את רירית הרחם במקומה, על פי הנחיית הרופא המטפל, או לעבור לכדור בעל מינון חזק יותר. התרופה המקובלת לצורך כך נקראת פרוגילוטון (PROGILOTON). ישנן תרופות מקבילות עם שמות שונים וחומרים דומים, הניתנות על פי שיקול דעת הרופא ולפי מה שזמין בבתי המרקחת.

באם האישה מזהה כתמים עליה להתייעץ עם הרופא המטפל שלה בדבר השאלה האם יש צורך להעלות את המינון או לשנות את הסוג של הכדור.

יש רופאים שנותנים לאישה הנחיות מראש מה לעשות במקרה של כתמים תחת השפעת כדורי הפרוגסטרון.

תוספת למאמר מאת מיכל שונברון ודפנה מאיר ז”ל

הביוץ הבא, אחרי סוף נטילת הכדורים, בדרך כלל יהיה דומה לקודמיו מכל הבחינות, מאחר שהתערבות הורמונלית זאת משפיעה בטווח הזמן שבו ניטלה, ולרוב אינה פוגעת במחזוריות הטבעית של האישה, בין שהייתה סדירה קודם לכן ובין שלא.

יתכנו תופעות לוואי אפשריות של נטילת פרוגסטרון סינטטי מכל הסוגים: בחילות, כאבי ראש, שינויים בתאבון ובמשקל, נפיחות ברגליים, חולשה ועייפות. כמו כן, יכולה התרופה לגרום בעצמה כתמים ודימומים מהרחם על אף שהיא נלקחת כדי למנוע אותם.

מאחר ומדובר בתרופה לכל דבר ועניין, יש לקרוא את העלון לצרכן לפני השימוש.

תרופה זו הנלקחת לטווח הזמן המתואר אינה מונעת הריון ואינה מיועדת לשם כך.

 כל האמור לעיל אינו תחליף לייעוץ רפואי פנים אל פנים