בצל מגפת הקורונה, מתרחשת דרמה הרבה פחות מדוברת, המתויגת תחת השם הכולל “ענייני בנות”.
החיסונים נגד נגיף הקורונה עוררו פאניקה ברחבי העולם, כאשר המוני נשים החלו לדווח לרופאים שלהן על שיבושים מסתוריים במחזור הווסת: מחזורים לא סדירים, קצרים או ארוכים מהרגיל, ודימום וסת כבד במיוחד.
תופעות אלו גרמו לחשש שהשינויים הללו עלולים להיות מסוכנים וארוכי טווח. בעוד שארגונים כמו ארגון הבריאות העולמי, ה- CDC ומשרדי הבריאות ברחבי העולם המליצו לכל הנשים להתחסן, כולל אלה שהיו בהריון ומניקות, לא היה מחקר שיוכיח את בטיחות החיסון לנשים אלו. איש לא העלה בדעתו לכלול שאלות על אי סדירות מחזור הווסת ברשימת השאלות שניתנה לאלפי אנשים שהשתתפו בניסויים הקליניים של החיסונים.
כדי להוסיף חטא על פשע, רופאים גניקולוגים רבים התייחסו בביטול לסימפטומים ותופעות הלוואי שדווחו בטענה שהדבר שכיח ונורמלי. כמה רופאים אף הגדילו לעשות ופנו לתקשורת כדי להבטיח לנשים שהחיסון בטוח והכרחי. כולם סיפרו את אותו הסיפור: כאשר חיסון קוטע מחזור סדיר, הוא מכניס מתח רגשי, בדיוק כמו גורמי לחץ אחרים שיכולים להפריע למחזור החודשי, כגון שפעת, נסיעות, תזונה ותרופות. לרופא צריכה להיות החוכמה והכנות לומר את האמת: שעדיין לא הצטברו מספיק נתונים בנושא.
גילוי אמיתות שלא סופרו
באפריל 2021 פורסם בניו יורק טיימס מאמר של צמד אנתרופולוגיות אמריקאיות אשר שיתפו בחווייתן האישית של שיבוש המחזור לאחר החיסון. המאמר גרר אחריו גל של עדויות של אלפי נשים נוספות שחלקו את חוויותיהן. חוקרות אלה עוקבות כעת אחר 140 אלף איש במחקר פתוח שהחל במקרה ברשתות החברתיות.
בישראל, סקר שנערך על ידי חוקרות מבי”ח לניאדו בקרב למעלה מ-10,000 נשים בודק בימים אלה את הקשר בין מחלת הקורונה והחיסון נגדה לבין דימום בין-וסתי ושיבושי מחזור. ברגע שיפורסם המחקר, נוסיף כאן עוד מידע לגבי הממצאים.
סבב נוסף של טירוף תקשורתי התעורר כאשר התגלה כי שניים מהחיסונים קשורים להגברת קרישיות הדם. כמה מומחים נאלצו להסתתר מאחורי הבושה והמבוכה שלהם כאשר הודו כי עבור מיליוני נשים המשתמשות באמצעי מניעה הורמונלים, הסיכון לקרישיות דם גבוה פי 100, והוא חמור ומסכן חיים יותר מאשר הקורונה עצמה.
כמה כתבי עת רפואיים ציינו את הפרדוקס אך השקט סביב הנושא היה מחריש אוזניים; זו הייתה רק עוד דוגמא קטנה לאופן שבו האינטליגנציה הגופנית של נשים נדחית לשוליים וזוכה ליחס מזלזל.
אין זה מפתיע שמבצע החיסונים נתקל בחשדנות והתנגדות. הודעות לקויות לציבור ותהליך מזורז לאישור חירום של החיסון הותירו אנשים רבים חרדים וחסרי אמון לגבי החיסון בפרט ומערכת הבריאות באופן כללי. כך נוצרה קרקע פוריה לבהלה, מידע שגוי ותיאוריות קונספירציה על כך שהחיסון משבש הריון, גורם להפלה, מוות עוברי ואי פוריות. חודשים רבים לאחר מכן, מיליוני נשים עדיין מסרבות להתחסן.
בעוד שמדינות רבות מתכוננות לגל הרביעי של המגיפה, המצב מזמין אותנו להרהר במערכת היחסים הבעייתיית שבין נשים לרופאים.
תפיסות שגויות לגבי המחזור הנשי
נושאים כגון מחזור הווסת והביוץ עדיין מעוררים סטיגמה, בושה ומבוכה, כאשר בעצם עלינו לראות בהם סממן חיובי של בריאות ורווחה. יתר על כן, הם נחשבים באופן צר לרלוונטיים או חשובים כאשר מדובר בענייני הריון, פוריות וילודה, אך בהקשר הרחב יותר של איזון הורמונלי ובריאות כללית הם זוכים להתעלמות מוחלטת. כ-20-30% מכלל הנערות והנשים חוות מצבים של חוסר איזון הורמונלי כמו שחלה פוליציסטית, תסמונת קדם וסתית חמורה, כאבי מחזור, דיסמנוריאה ובעיות פוריות כגון אנדומטריוזיס.
המומחים מתדיינים בבעיות אלה אך לרוב בהקשר של פוריות וילודה וללא התייחסות אמיתית לגורמים ודרכי הטיפול בהם. אותן גלולות למניעת הריון משמשות כטיפול ברירת מחדל לסימפטומים של כל אותן תופעות כבר עשרות שנים, אך הן לא נותנות מענה אמיתי לשורש הבעיה.
המגיפה חיזקה את המציאות שבה כולנו שפני ניסיונות, ושעלינו להיכנע לחוסר הוודאות לגבי העתיד משום שלהרבה מהשאלות שלנו אין עדיין תשובות. זה לא מצדיק את מה שמרגיש כמו גזלייטינג של רופאי נשים, שמערערים את המטופלות שלהם ומפחיתים בחשיבות השינויים במחזור החודשי. אין דבר מבזה ובלתי צודק יותר מאשר ביטול הסימפטומים שלך על ידי הרופא המטפל שלך.
רק השבוע, לאחר חודשים של בלבול והודעות סותרות לציבור, הודיע ה- CDC כי על סמך מעקב שערך, יש לחסן נשים בהריון, וכי הסיכון לסיבוכים ממחלת הקורונה עולה בהרבה על הסיכון שבקבלת החיסון, אפילו במהלך ההריון.
המכון הלאומי לבריאות בארה”ב (NIH) פרסם הצהרה בשבוע שעבר הקוראת לחקור את השפעות החיסון על שינויים במחזור החודשי. בעוד שאלו ידיעות מעודדות, עבור אנשים רבים זה קצת מאוחר מדי.
ידוע לנו כי החיסון יעיל במניעת מחלה קשה, אשפוז ומוות מקורונה, אך עדיין איננו יודעים אם החיסון גורם להשפעות ארוכות טווח בהקשר של המחזור הנשי. המשבר הזה לא צפוי לשנות את התנהגות הרופאים, אך הוא עשוי לשנות את התפיסה של נשים כלפי גופן, ולהגביר את ההכרה בחשיבותן של בעיות מחזור והטיפול בהן. כולנו מכירות נשים שהמחזור שלהן טרם חזר לסדירותו לאחר החיסון, אך לא ברור מי מבצע מעקב אחריהן.
אם לגברים היה מחזור
דמיינו עולם שבו כל זכר רביעי סובל מכאבי בטן חודשיים, תנודות הורמונליות, שינויים במצב הרוח וחוסר נוחות המפריע לתפקוד היומיומי. תארו לעצמכן שגברים היו צריכים לבקש ימי מחלה בכל חודש מכיוון שהתסמינים שלהם מתישים מדי. האם גברים היו מקבלים מצב בו כל שניתן לעשות הוא לטפל בסימפטומים בעזרת תרופות הורמונליות שפוגעות בחשק המיני, ללא פתרון ממשי באופק?
אני יודעת מה אתן חושבות: אם לגברים היו בעיות מחזור, מדע הרפואה כבר היה פותר אותן לפני עשרות שנים. זה באמת מזעזע שרופאים עדיין יודעים כל כך מעט על המחזור החודשי ועל ההשפעה העצומה שיש להורמונים על בריאות הגוף-נפש.
מדוע מחזור הווסת אינו זוכה להתייחסות ראויה?
בתרבות שלנו יש יותר מדי בושה, אדישות וסטיגמה שמגדירים את חוויית המחזור שלנו. הגיע הזמן להתעורר, לקום ולהשמיע את קולנו. הגיע הזמן לקרוא לרופאים ולמדענים כאחד, להתייחס ברצינות לתלונות ולתסמינים שלנו.
העובדה שכאב ווסתי (ומיני) מנורמל על ידי הרפואה המודרנית ולרוב נחשב לבעיה פסיכולוגית היא סקסיסטית ומיזוגנית ביסודה.
ה”טיפול” במחזורים בלתי סדירים וחוסר איזון הורמונלי באמצעי מניעה הורמונליים מלאכותיים אינו מספק פתרון אמיתי לבעיות אלו.
הרבה עבודה עוד לפנינו כדי להבטיח שלכל הנערות והנשים יהיה ידע בסיסי וכלים להבנת המחזור שלהן. מערכת הבריאות לא תשתנה עד שאנחנו הנשים נשנה את מערכת היחסים שלנו עם הגוף והמחזור, ונבין את מידת חשיבותם עבור הבריאות שלנו.
העובדה שיש לנו גישה לשירותי בריאות לא אומרת שאנחנו מקבלות תשומת לב ראויה וטיפול איכותי. עלינו לדרוש יותר מעצמנו ומאחרים כי מגיע לנו יותר.
רק כאשר מחצית הגזע האנושי יעבור העצמה של דימוי גוף חיובי, ביטחון לגבי המחזור והבנה כיצד הוא עובד, החצי השני של הגזע האנושי ילמד לכבד ולהעריך את המחזור החודשי.
הגדרה מחדש של מחזור הווסת כסימן חיוני לבריאות
המגיפה נתנה לנו סיבה לדבר על המחזור, אז בואו ניישר קו. המחזורים וההורמונים שלנו חשובים. ביוץ ומחזור סדיר הם סימנים חיוניים לבריאות הכללית שלנו, כיוון שהם משפיעים כמעט על כל איבר ורקמה בגוף שלנו. בדיוק כמו חום גוף, לחץ דם, קצב הלב וקצב הנשימה, מחזורים לא סדירים וחריגים הם סימן לכך שמשהו אינו כשורה. אולי תופתעו לגלות שנשים עם מחזור לא סדיר מגיל צעיר נמצאות בסיכון גבוה יותר למות בטרם עת!
אולי צריך לתת דין וחשבון לרפואה הגניקולוגית על ניצול הסמכות של רופאים כלפי נשים, באותו אופן שבו תנועת #METOO העלתה למודעות את הדינמיקה המגדירה ניצול מיני של נשים. אפליה מגדרית, הטרדות, דעות קדומות, חוויות טראומטיות והתעללות הן תופעות שכיחות בעולם הבריאות.
אם מגיפת הקורונה היא קריאת השכמה עולמית לבחון מחדש את האופן בו אנו חיים ומשגשגים, הרי שצרכי הבריאות שלנו דורשים משאבים, פתרונות, ועדיפות גבוהה יותר בסדר היום הציבורי.