בעוד שרוב האמהות המניקות מעדיפות למנוע הריון במהלך תקופת ההנקה, מספר הולך וגדל של אמהות בוגרות יותר בוחרות להרות שוב בהקדם האפשרי, בין אם זה כיוון שהן מתקרבות לגיל 40 או שהן כבר חצו אותו. התקווה שהפוריות תחזור ככל שתפחת ההנקה או לאחר חידוש הווסת מלווה לעתים קרובות בחששות ואי ודאות. אם את נמצאת במצב הזה, והשעון הביולוגי מלחיץ אותך, המדריך הזה הוא בשבילך.
האם עליי להפסיק להניק כדי להיכנס להריון?
עבור נשים רבות, זוהי הסוגיה הקשה ביותר שיש להכריע בה. מצד אחד, הן מחויבות להנקה ורוצות להניק כמה שיותר זמן. במקביל, הן גם כמהות להיכנס להריון עם הילד הבא שלהן.
גם בהנחה שמצב הפוריות שלך היה טוב לפני ההריון האחרון שלך, אין נוסחה קלה לפתרון הדילמה הזו, במיוחד אם הדימום הווסתי עדיין לא חזר.
אם את באמת רוצה להיכנס להריון בהקדם האפשרי, כדאי להתחיל לחשוב כיצד להפחית את ההנקה במהלך היום ובמיוחד בלילה. גמילה מהנקה דורשת תכנון קפדני וריאלי עם הרבה מאוד התמדה וסבלנות. היא עשויה לקחת חודשים רבים ואולי לא להתקדם כמתוכנן, כי הצרכים של תינוקך לא בהכרח יעלו בקנה אחד עם הרצון להפסיק להניק.
רק מיעוט של מניקות (כ 20-25%) נכנסות להריון לפני הדימום הווסתי הראשון אחרי הלידה. לרוב המניקות דרוש זמן, אפילו מספר חודשים, עד שהמחזור מתאזן מחדש. כדי להגביר את הסיכוי להריון רצוי להפסיק הנקה ולחכות למחזור מאוזן.
תוך כמה זמן אוכל להיכנס להריון לאחר הנקה?
גם אם הוסת חזרה, והמחזורים שלך נראים רגילים וסדירים, זה לא בהכרח אומר שאת מבייצת, יכולה להרות, או שהמחזור שלך מאוזן הורמונלית. לכן, אם את בתהליך של גמילה מהנקה ואת מתכננת הריון נוסף, שאלי את עצמך את השאלות הבאות:
- האם ההריון האחרון שלך התרחש באופן טבעי?
- האם היית קרובה לגיל 40 או שעברת אותו כשילדת את ילדך האחרון?
- האם לקח יותר מ-3-6 חודשים להרות בפעם האחרונה?
- האם יש לך היסטוריה של מחזורים לא סדירים, חסרים תזונתיים (אנמיה, ברזל, B12) או חוסר איזון הורמונלי ידוע כמו שחלה פוליציסטית?
- האם המחזור כבר התחדש ואת מנסה להיכנס להריון ללא הצלחה כבר חצי שנה או יותר?
אם ענית “כן” על רוב השאלות הללו או על כולן, הנה כמה דברים שתוכלי לעשות כדי להתקדם לקראת השגת המטרה שלך.
שלבים להשגת הריון במהלך ההנקה ולאחריה
- צרי תוכנית גמילה לילד/ה שלך. תן לעצמך לפחות 2-3 חודשים. אם אינך בטוחה כיצד לעשות זאת, התייעצי עם יועצת הנקה מנוסה.
- למדי מודעות לפוריות! זהו הכלי הטוב ביותר לניטור מצב הפוריות שלך בכל יום, בזמן אמת. על ידי התבוננות והבנה נכונה של ההפרשות הטבעיות וטמפרטורת חום השחר שלך, את יכולה לדעת על בסיס יומי, אם ומתי הפוריות שלך חוזרת, אפילו לפני קבלת המחזור הראשון, ולדעת לזהות סימני ביוץ ומחזור תקין שהגוף שלך משדר. מנחה מוסמכת שמנוסה במעברי הנקה תוכל לעזור לך בפירוש הטבלאות שלך, ולתת לך הדרכה מעשית להגברת הסיכויים שלך להיכנס להריון.
- אם את מניקה ולא מספיקה לישון לפחות 3 שעות ברצף, יתכן שבדיקות חום השחר שלך לא יהיו אמינות. במצב זה ניתן להיעזר במכשיר טמפדרופ– רצועה שנלבשת על היד ומודדת את חום הגוף שלך במהלך השינה.
- אם וכאשר תצליחי לזהות את הימים הפוריים שלך, עם או בלי מחזור סדיר, תוכלי לדעת באילו ימים הריון הוא בכלל אפשרי. אם את עדיין לא מתעברת אחרי 3 מחזורים, מספר בדיקות אבחון יוכלו לספק לך מידע נוסף.
בדיקות מומלצות לבירור מצב הפוריות בזמן הנקה
- בדקי את רמות הפרולקטין שלך. פרולקטין (PRL) הוא אחד משני הורמוני ההנקה האחראים לייצור חלב. תאמיני או לא, אבל רמות הפרולקטין יכולות להישאר גבוהות באופן מפתיע, גם כשההנקה מצטמצמת למינימום או נפסקת לחלוטין. ניתן להפחית את רמות הפרולקטין באמצעות תרופות או עשבי מרפא בשימוש קצר טווח. גם דיקור וצמחי מרפא סיניים יכולים מאוד להועיל.
- אם המחזורים שלך סדירים, בקשי מהגינקולוג/הרופא/ה שלך הפניה למעקב אולטרסאונד בימים שאת מניחה שאת פורייה. תוכלי לראות אם יש זקיק דומיננטי שמתפתח בשחלה ומה גודלו (אמור להגיע ל-20 מ”מ בסמוך לביוץ). באמצעות אולטרסאונד ניתן למדוד גם את עובי רירית הרחם באותה תקופה בחודש.
- אם את מניקה, מקבלת מחזור, ולא נכנסת להריון, תוכלי לבדוק את הורמוני הפוריות שלך (FSH, LH, אסטרוגן, פרוגסטרון) בבדיקת דם פשוטה המתבצעת ביום השני או השלישי של המחזור.
- במקביל, את יכולה לבדוק את הורמוני בלוטת התריס שלך, שלעתים קרובות יוצאים מאיזון ככל שאנו מתבגרות. רוב המקרים של חוסר איזון בבלוטת התריס ידועים בתור תת פעילות של בלוטת התריס ולעיתים מזוהים במהלך טרום גיל המעבר (בשנות הארבעים לחיינו).
- אם יש לך היסטוריה של אנמיה או חסרים תזונתיים או שיש לך דיאטה מגבילה (צמחונית, טבעונית, או אחרת), כדאי לבדוק את המצב התזונתי שלך כולל ויטמין B12, ברזל, פריטין, חומצה פולית, המוגלובין, סידן, אבץ, ויטמין D וחלבון. ניתן לעשות זאת במקביל לבדיקות ההורמונים ובלוטת התריס.
- אם את בשנות הארבעים לחייך, תרצי לבדוק את הרזרבה השחלתית שלך. אנחנו אמנם נולדות עם כל הביציות שאי פעם נזדקק להן, אך הביציות שלנו מזדקנות ככל שאנו מתבגרות וזה משפיע על האיכות שלהן. לאחר גיל 35, פוטנציאל הפוריות שלנו מתחיל לרדת וירידה זו מואצת לאחר גיל 40.
- שתי הבדיקות המומלצות עבור רזרבה שחלתית הן AMH (אנטי הורמון מולרי) ו-AFC (ספירת זקיקים אנטרליים). AMH הוא הורמון המופרש על ידי זקיקים לא בשלים (אנטראליים) בשחלות. ניתן למדוד אותו בבדיקת דם בכל עת במהלך המחזור החודשי. AFC נמדד על ידי אולטרסאונד נרתיקי ביום השלישי למחזור. בדיקת AFC מזהה את מספר הזקיקים האנטראליים בשחלות שלך בזמן אמת. לזקיקים אלו הפוטנציאל הגבוה ביותר לייצר FSH ולהתפתח לזקיק דומיננטי בזמן הביוץ.
- אם בן זוגך עבר את גיל 40, עליו לבצע בדיקת זרע ליתר ביטחון. פוריות הגבר ואיכות הזרע יורדות עם הגיל. גם גברים שהביאו ילדים בעבר עשויים להיות מאובחנים באי פוריות משנית, כתוצאה מנזקי הגיל. ישנן גישות טבעיות רבות לשיפור פוריות הגבר, עליהן תוכלי לקרוא כאן.
אם את מגלה בעיות או חוסר איזון בתהליך האבחון, התייעצי עם אנשי מקצוע שאת סומכת עליהם, בין זה רופא/ה, נטורופת/ית או מנחת מודעות לפוריות. כנשים, אנחנו לא יכולות לקחת את הפוריות שלנו כמובן מאליו ולכן מוטב לנו לנקוט יוזמה, לחקור את המצב בהקדם האפשרי, ולעשות החלטה שכולה ונכונה.
זכרי לפנות מוקדם למי שיכולה להדריך ולתמוך בך.
מאחלת לך בריאות איתנה והצלחה גדולה במסע להשגת ההריון.