חשיבה מחודשת על הריון לא מתוכנן

אחד המיתוסים התרבותיים הנפוצים ביותר לגבי פוריות האדם, הוא שנשים יכולות לבייץ באופן ספונטני ולהרות בכל זמן נתון; לכן, הן צריכות להיות “מוגנות” עם אמצעי מניעה מהימנים 24/7. זהו מידע כושל ומטעה, במיוחד כאשר לוקחים בחשבון שדווקא הגברים הם אלה הפוריים 24/7, ואילו נשים פוריות רק כמה ימים במהלך המחזור החודשי!

למי יש אינטרס להמשיך להפיץ את המיתוס? תעשיית הפארמה, כמובן! יחד עם המאפשרים שלה – הגניקולוגים שלנו ומערכת הבריאות. ״ביג פארמה״, זהו הכינוי של חברות התרופות הגדולות ביותר בעולם ועם ההכנסות הגבוהות ביותר; חברות אלו מוציאות יותר כסף על שיווק, לובינג ופרסום מאשר על מחקר ופיתוח תרופות חדשות (התראת ספוילר: בהיקף של 10+ מיליארד דולר בשנה!). חברות בין-לאומיות אלה מרוויחות מכל התקן תוך-רחמי שאישה מחדירה לרחמה ומכל וריאציה של אמצעי מניעה הורמונליים הנחוצים על בסיס יומי. כאשר יש יותר מ-300 מיליון נשים שמשתמשות בשיטות האלה… ובכן, ביצוע החשבון צריך להיות פשוט.

תמונה מאתר: Freepik

הפוליטיקה של הריון והפלות

לפני יותר משנה, בית המשפט העליון של ארה”ב שינה את החלטתו ההיסטורית של רו וו וויד (Roe V Wade), אשר גזל מנשים את זכותן החוקית להפלה. מאז החלטתו של וויד, 15 מדינות בארה”ב הוציאו את ההפלות אל מחוץ לחוק; בנוסף, כל אדם אשר מסייע לאישה אחרת (כולל קטינות) לעבור הפלה מחוץ למדינה כזאת – גם הוא – עובר על החוק! יתר על כן, מדינות רבות מקשות על השגת אמצעי מניעה לשעת חירום (כמו פוסטינור), וגם סוגים שונים של אמצעי מניעה אחרים. הפוליטיקה של הריון והפסקתו משנה את העיסוק ברפואה. כתוצאה מכך, סוגיות אתיות רבות חדשות בנושא הריון לא מתוכנן, הריונות בסיכון והפלות, צצות מחדש בדרכים חדשות ומפחידות. מה שמוביל אותי לסיפור הבא.

בשנת 2018, אישה בשם גבריאל בלייר פרסמה ציוץ בטוויטר: “גברים אחראים ב-100% על הריונות לא רצויים”. בלייר, אם מורמונית לשישה, טענה שלגברים יש חלק בלתי נפרד וקראה לנסח מחדש את השיח על מגדר במפגש המיני, ולקיחת אחריות על הריון לא מתוכנן, כמו גם על מין, אמצעי מניעה והפלות. הציוץ של בלייר הפך לויראלי ובסופו של דבר הפך גם לספר, “Ejaculate Responsibly” שיצא לאור בשנה האחרונה. המנטרה הנשגבת אך הרדיקלית של בלייר היא שגברים צריכים להיות שותפים פעילים בשיח ובקבלת החלטות בנוגע למניעת הריון. המסר שלה מופץ ומעורר דיונים וויכוחים באופן שלא נעשה קודם לכן.

תמונה מאת: Design Mom

גברים ונשים כאחד עברו שטיפת מוח במשך עשרות שנים כדי להאמין שהנטל של אמצעי מניעה צריך להיות עלינו, הנשים – כי זה הגוף שלנו ש”נכנס להריון”, כאשר הרבה יותר מדויק לומר שהגוף (והזרע) שלהם “מכניס אותנו להריון”. נורמות תרבותיות וחברתיות נותנות עדיפות להנאה גברית על פני ההנאה, הבריאות, הבטיחות והאוטונומיה של נשים. נשים משלמות מחיר עצום על הצורך לדאוג לאמצעי מניעה 24/7, ולהוסיף חטא על פשע, כאשר מתרחשים הריונות לא מתוכננים – הבושה, האשמה והסטיגמה שייכים לנשים בלבד! חשבו על האמת המכוערת הזו ועל נטל אמצעי המניעה הנופלים אך ורק על נשים, וכך גם הנטל והאחריות להריון לא מתוכנן והפלות.

על הקושי שבשימוש באמצעי מניעה

אחת הסיבות לכך ששיעורי ההפלות כה גבוהים (בין 40%-50% מכלל ההריונות בעולם המערבי) אינה שנשים אינן משתמשות באמצעי מניעה מהימנים; זה בגלל שאמצעי המניעה הם לא קלים לשימוש. הגישה לאמצעי המניעה נהיית קשה יותר ויותר. עבור רבות זה יכול להיות יקר מאוד, לוקח זמן להשיג תור אצל גניקולוג, ולפעמים מסוכן וגם כואב. שיטות הורמונליות והתקן תוך רחמי עלולות לגרום למספר רב של תופעות לוואי, שעלולות להשפיע על איכות החיים ולסכן את הבריאות הפיזית והנפשית. בארה”ב אמצעי מניעה ואמצעי מניעה לשעת חירום הופכים יותר ויותר קשים להשגה.

בלייר מעמתת זאת עם המציאות של השיטות הגבריות. כן יש סטיגמות תרבותיות וחוסר חינוך ומודעות לגבי תפקידו של הגבר בלקיחת אחריות. עם זאת, קונדומים נגישים באופן נרחב, במחירים סבירים, והם אינם דורשים מרשם רופא. הם גם לא זורעים הרס בגוף ובמערכת ההורמונלית של הגבר. אז למה גברים פחות משתמשים בקונדומים? כי הם לא בדיוק אוהבים אותם. קונדומים מפריעים לספונטניות, מאלחשים את התחושה, ויכולים להפחית את הזקפה. אז בעוד ששני הצדדים משלמים מחיר כבד על “הגנה”, אלו הם הגברים שעדיין לא התעוררו ולקחו אחריות על הביולוגיה שלהם, אחריות שיכולה להתבטא בהבנה הפשוטה שכל אקט מיני שהם פעילים בו, יכול להוביל להריון. מבחינה ביולוגית, ביוץ ואורגזמה של אישה לא יכולים לגרום להריון, רק בשילוב עם שפיכה וזרע של גבר זה אפשרי. לפי בלייר, יש לראות את זה כ”ביג דיל” כאשר מישהו פולט בתוך גופו של אדם אחר. איכשהו, התרבות שלנו נתנה עדיפות לזכויות גבריות, כוח וזכות להנאה – על פני הבריאות והזכויות של נשים. ואפילו לא הזכרנו את החשיבות של קונדומים למניעת מחלות מין ושתי שיטות גבריות אחרות, משגל נסוג (לגמור בחוץ) וכריתת צינוריות הזרע. ניתן להשתמש בכל שלוש השיטות הגבריות בצורה בטוחה ויעילה (לו נשים היו דורשות).

תמונה מאתר: Freepik

שוויון מגדרי ואחריות הדדית

הגיע הזמן להרים את מסך הבורות שלנו בנוגע להבדלים בין פוריות הגבר והאישה ולהתחיל בשיחה עמוקה יותר על תפקידם ואחריותם של גברים במניעת הריון והפלות בלתי מתוכננות (השיחה הופכת למורכבת יותר כאשר בוחנים את ההלכה היהודית, אשר בדרך כלל אוסר על שימוש בשיטות מניעה גבריות).

אם אנחנו באמת מאמינים בשוויון ובצדק, כל הזוגות צריכים לנהל משא ומתן על מין בטוח בצורה אכפתית, מתחשבת ואחראית. זה כבר לא רק עניין של חינוך, ייעוץ והסברה על ״כיצד להשתמש בשיטות בצורה נכונה ועקבית״, זה לא רק עניין של הנגשה וביטוח בריאות. אם גברים יכלו לגמור/לשפוך באופן מודע יותר (ראי קישור למאמר שלי על משגל נסוג), מערכות יחסים מיניות יכלו להיות מאוזנות והוגנות יותר. שינוי פרדיגמה כזה יכול להוריד מספר רב של הריונות לא מתוכננים ולמנוע הפלות בכלל. מוסדות החברה לא יביאו את השינוי הזה; רק נשים יכולות לשנות את חוסר האיזון הזה שבכוחות בין גברים לנשים. כאשר נשים עומדות על זכויותיהן לבריאות והנאה מינית, כל הדינמיקה משתנה. כל עוד נשים ממשיכות לוותר על קונדומים לטובת הנאת הגבר, המצב לא ישתנה.

הכוח ליצור שינוי תלוי בכוונות ומטרות שלנו. עלינו להפרד ממסוכמות חברתיות וליצור מציאות חדשה, המקדמת שיווין ואחריות הדדית.

מה את.ה יכול.ה לעשות היום כדי לקדם את השיח הזה?