מעל 100 אפליקציות “נשיות” יצאו לשוק בשנים אחרונות, והפופולריות שלהם עולה וגדלה. רק לאחרונה אישר מנהל המזון והתרופות האמריקאי אפליקציה ראשונה (NaturalCycles) בתור “אמצעי מניעה דיגיטלי” רשמי. אין ספק שהשימוש באפליקציות מעלה מודעות לגבי חשיבות המחזור הנשי אך יחד עם ההתלהבות על האפליקציות ורצונן של נשים להכיר את גופן ולהיות בשליטה על פוריותן, קיימת לא מעט בורות וחוסר ידע לגבי פעולתן היומיומי של האפליקציות. לפני שנשקול את מידת הכדאיות של האפליקציות, רצוי לעשות סדר והשלמת ידע בכמה נושאים, מה שיאפשר לנו לשקול את היעילות האמיתיות של “הטכנולוגיה הטבעית” עבור הנשים ובריאותן.
מאמר זה מתמקד בשלושה נושאים:
- רענון חוקיות המחזור הנשי (אותה חשוב שכל אישה תדע) בין אם אישה בוחרת למנוע הריון או לחלופין, להרות.
- סקירת ההבדלים בין סוגי האפליקציות השונות (כן, הם שונים זה מזה).
- השלמת מידע על האפליקציות והמכשירים, כיצד הם פועלים ועד כמה ניתן לסמוך עליהם.
חוקיות המחזור הנשי: ידע בסיסי שכל אישה צריכה לדעת
- אורך מחזור מתייחס למספר הימים שבין דימום ווסתי אחד לדימום הווסתי הבא אחריו. “המחזור” הוא לא שם נרדף ל”דימום”. המחזור מתייחס לכל הימים שבין דימום לדימום ו-“וסת” מתייחס רק לימים של הדימום עצמו.
- מחזור סדיר באופן יחסי נחשב כסימן לבריאות ואיזון. מחזור לא חייב להיות סדיר כמו שעון כדי להיות תקין. מה שחשוב הוא לוודא שמה שקורה בין דימום לדימום הוא תקין (כמו מועד הביוץ). ישנם מחזורים קצרים שאורכם 21 יום וישנם מחזורים ארוכים שאורכם 35 יום
- המחזור מתחלק לשני חלקים: בחלק הראשון הורמון בשם אסטרוגן מכין את הגוף לביוץ, ובחלק השני הורמון בשם פרוגסטרון מכין את הגוף להריון.
- החלק הראשון של המחזור אינו קבוע– הוא יכול להיות בין 7-8 ימים ולהגיע אף ל- 25 ימים. אורך החלק הראשון של המחזור הוא זה שיקבע את אורך המחזור כולו. אם החלק הראשון יהיה קצר אזי ביוץ יתרחש מוקדם יותר, והמחזור כולו יהיה קצר באופן יחסי. אם החלק הראשון יהיה ארוך באופן יחסי אזי ביוץ יתרחש מאוחר יותר. הכל יחסי לכל אישה. זה משתנה מאישה לאישה וגם אצל האישה עצמה מחודש לחודש. השורה התחתונה היא: לא ניתן לזהות מועד ביוץ מראש.
החלק השני של המחזור הינו קבוע באופן יחסי והוא נע בין 10-14 יום בממוצע. בימים האלה (המתרחשים לאחר הביוץ), חום השחר עולה ב 0.2 מעלות ועד 0.5 בממוצע, ונשאר גבוה עד הדימום הבא.
- באמצעות מעקב אחר חום השחר, ניתן לאשר בדיעבד שהביוץ התרחש, אך לא לפני. ימים של חום גבוה כמגמה מצביעים על סיום “חלון הפוריות” והם אינם פוריים ליצירת הריון.
- המערכת ההורמונלית (שאחראית על המחזור הנשי) מושפעת מגורמים רבים (חיצוניים ופנימיים כאחד) אשר עלולים לשבש את סימני הביוץ, את העיתוי שלה ואת המחזור כולו (הסבר מפורט בהמשך).
- לא אישה ולא אפליקציה או כל מכשיר אלקטרוני אחר יכולים לזהות “ביוץ” בזמן אמת. לא את הרגע, לא את השעה ולא את היום של הביוץ. למעשה ניתן לומר שיום הביוץ איננו רלוונטי- לא למניעת הריון ולא לכניסה להריון. כדי למנוע הריון או להרות, אישה רוצה לזהות “חלון הפוריות”, כלומר הימים במהלך החודש בהם היא פוריה. הביוץ מתרחש בתוך חלון הפוריות אולם מלווה בימים נוספים. ימים אלו ניתן לזהות בזמן אמת (ע”י מעקב יומיומי אחרי ההפרשה הטבעית ולא חום השחר). רק בימים אלה, בטווח החלון הפורה, ניתן להיכנס להריון. חלון פוריות יהיה פתוח בין 3-5 ימים בממוצע. אלה הימים היחידים שגופה של אישה מכין הפרשה שתומכת בזרע, דבר המאפשר לזרע להגיע לביצית שמחכה לו בחצוצרה כדי להפרות אותה. חיות של ביצית: 12-24 שעות. חיות של זרע: 3-5 ימים (בהתאם להפרשה תומכת זרע אצל האישה)
סוגים של אפליקציות פוריות
ניתן לחלק את האפליקציות לכמה קטגוריות, כאשר רובם פועלות כשיטות “חישוב”:
- אפליקציות שמאפשרות לאגור מידע על מאפייני המחזור יחד עם תסמינים אישיים במהלך המחזור החודשי (כמו Magic Girl, FLO, My Cycles CLUE,). אפליקציות בקבוצה זו אמורים לנבא מראש מתי צפוי להגיע דימום הווסת הבא.
- אפליקציות שפועלות כשיטת חישוב לזיהוי ימים פוריים ע”פ אורכי מחזורים קודמים ומדידת חום השחר (עם מדחום חיצוני כמו GLOW, CLUE, EVE, FERTILITY FRIEND). לעיתים הדגש של האפליקציה הוא כניסה להריון. CLUE מציעה מנוי חודשי (בתשלום) המיועד לעזור לנשים שלא מצליחות להיכנס להריון- לקבל תמיכה כלכלית לצורך טיפולי פוריות.
- אפליקציות שמאפשרות מעקב אחר אורכי מחזורים, מדידות חום יחד עם סימנים נוספים- שלא מנבאים ולא מחשבים את הימים הפוריים (כמו KINDARA, GROOVE, FEMM,). לעומת אפליקציות אחרות, האפליקציה החדשה שאושרה כאמצעי מניעה, “”Natural Cycles עולה 80$ לשנה כי נשים יכולות לקבל תמיכה טכנית מהחברה.
- אפליקציות משולבות עם מכשירים אלקטרוניים/מחשבונים שמנבאים ימים פוריים ולא פוריים במהלך המחזור (כמו ליידי-קומפ, דייזי). במשך שלושת החודשים הראשונים, המכשירים שומרים נתוני מדידות החום, ולומדים את עקומות החום האישי כדי להשוות אותן עם עקומות החום של נשים אחרות שמשתמשות באפליקציה. לפי ‘אור אדום’ או ‘אור צהוב’, אישה יודעת מתי היא צריכה “להיזהר עם שיטות נוספות ולפי אור ירוק היא אמורה לדעת מתי יש לה חופש משימוש באמצעי מניעה. מכשירים אלה פועלים ע”פ מחמירות מקסימלית (כדי להבטיח יעילות גבוהה) וכתוצאה מכך, הם נותנים מעט “ימי חופש”.
- אפליקציות משולבות עם מחשבונים שאוספים מידע על סימני ביוץ נוספים כמו ההורמון LH באמצעות ערכות שתן, מעקב אחר ההפרשה ובדיקת רוק (כמו OvaCue המיועד במיוחד לנשים עם מחזורים ארוכים ולא סדירים).
באופן כללי חשוב להפריד בין אפליקציות שאוספות נתונים על המחזור ואפליקציות שמנסות לנבא ולחשב ימים פוריים ולא פוריים, כלומר: PERIOD TRACKER ולא .FERTILITY PREDICTORS יש לשים לב שחלק מהאפליקציות לא מזכירות כלל “מניעת הריון” או “אמצעי מניעה”, וחלק כן. חלק מהאפליקציות מוצגות בפרסומות כאפליקציות המבוססות על “שיטת המודעות לפוריות”.
כעת נפרט מספר עובדות על האפליקציות (וגם מכשירים אלקטרוניים) שכדאי שכל אישה תדע:
עובדה מס. 1- מרבית האפליקציות אינן מסוגלות לנבא את חלון הפוריות במדויק
כמעט כל האפליקציות ש”מנבאות” ימים פוריים ולא פוריים הם בעצם וריאציות של “שיטת הסבתות” המסורתית והן רחוקות מלהיות משתלמות ומדויקות. מרבית האפליקציות פועלות בדומה ל”שיטת הימים הבטוחים”. מרבית האפליקציות פועלות ע”פ “חישובים” המבוססים על אורכי מחזורים קודמים ותוספת איסוף מדידות חום. לאחר כמה חודשים האפליקציה לומדים את עקומות החום של האישה, בונים אלגוריתמים ביחס לאורך המחזורים הקודמים שלה, ואז משווים את עקומות החום של האישה לעקומות החום של מאות אלפי נשים אחרות.
“למה לא ניתן לנבא ימים פוריים ע”פ מדידות חום” ?
- חום השחר יעזור לאישה לאשר ולודא שחלון הפוריות שלה נסגר ונגמר. זיהוי מגמת עלייה (שהיא מזערית, כמה עשיריות מעלה סה”כ) מצביעה על כך שמועד ביוץ כבר היה ועבר– וידיעה זו תמיד תהיה בדיעבד. חום השחר עולה רק לאחר ביוץ, ואינו מעיד על חלון הפוריות לפניו. כלומר: אי אפשר לנבא ביוץ מראש לעולם.
- מיתוס נפוץ בקרב אנשים הוא שהמחזור הנשי אמור לפעול בדומה לשעון שוויצרי (אורך של 28 יום ויום ביוץ ביום ה 14) זו טעות! הנשים היחידות שחוות מחזור סדיר כמו שעון- הן אלו הלוקחות גלולות למניעת הריון, אך אצלן הדימום אינו דימום וסתי אמיתי. גם אם ייתכן מחזור כמעט קבוע זה לא אומר שיום הביוץ הוא קבוע. כלומר: גוף האישה לא פועל כמו מכונה או רובוט
- עיתוי מועד ביוץ תלוי גורמים רבים: קצב אישי של כל אישה קובע את האורך של החלק הפוליקולרי ועשוי ןלהשתנות. גורמים חיצוניים עלולים לשבש או לעכב את פתיחת החלון ואת הביוץ עצמו, כמו לדוגמא: טיסות, שפעת או מחלה, נטילת תרופות כולל צמחי מרפא, תוספי מזון, תת ועודף משקל, ועוד. גם מצבי רוח, לחץ, בעיות שינה, דדליינים ועוד עלולים להשפיע על העיתוי. כלומר: מועד ביוץ לא ניתן לחיזוי מראש
עובדה מס. 2 – רוב האפליקציות לוקחות טווח ביטחון רחב
- מרבית האפליקציות אוספות מידע על מאפייני המחזור וחלק אוספים מידע על סימן פוריות אחד, חום השחר. חום גוף הוא לא מדד שניתן לסמוך עליו באופן בלעדי, במיוחד אם אישה לא מודדת את החום באופן יומיומי. כלומר: חום השחר אינו מהווה אינדיקציה בלעדית משום שהוא משתנה רק אחרי ביוץ ולא לפניו.
- כדי לפצות על הסיכון של הריון במפתיע, כל שיטת חישוב חיצונית חייבת להיות “מחמירה” בחישובים. כיצד מחמירים? האלגוריתם של האפליקציה או המכשיר לוקח טווח ביטחון רחב בהרבה, (עד 14 יום בממוצע- פי 2 ממה שצריך) דבר שיגדיר את רוב הימים של המחזור כ”אסורים”. כלומר: אפליקציות ומכשירים מגבילים מאוד את ימי החופש המיני.
- לאור זאת, זוג חייב לבחור בין שתי אופציות: להימנע מחדירה ושפיכה פנימית בימים פוריים או לקיים יחסים עם שיטות נוספות, כמו: קונדום, משגל נסוג, קוטל זרע, דיאפרגמה, או ספוגית. שיטות אלה אינן יעילות ב100%- הן קרובות יותר ל 80%-90%. זוג שרוצה לקיים יחסי מין בימים הפוריים (שזה פחות משבוע במציאות אך קרוב יותר לשבועיים עם שיטות החישוב של האפליקציות) ורוצה להגיע ליעילות שהיא קרובה ל100% ושקט נפשי –חייב להשתמש בשתי שיטות בו-זמנית- כמו שילוב של קוטל זרע ומשגל נסוג, קונדום וקוטל זרע, דיאפרגמה עם קוטל טבעי. כלומר, בימים הפוריים אין אפשרות לקיים יחסים לא מוגנים, ולסמוך רק על שיטה אחת. הדוגמה הכי נפוצה: קונדום נקרע או לא יוצא כמו שצריך, קונדום שפג תוקפו וכו’. כלומר: ללא שתי שיטות מניעה בימים הפוריים קיים סיכוי לפנצ’ר.
עובדה מס. 3 – אפליקציות פוריות לא מכירות את הנסיבות האישיות שלך
מצבי הבריאות הבאים עלולים לפגוע ביכולת הדיוק של האפליקציה: הפרעות הורמונליות כמו שחלה פוליציסטית, מצבי סטרס תמידיים ודימומים לא מוסברים, מחזורים ראשונים אחרי לידה בזמן הנקה, מחזורים אחרי הפלות (טבעיות ויזומות), מחזורים אחרי גלולות וטיפולים הורמונלים אחרים, מצבים של שינוי שגרה וגורמים שהוזכרו קודם. האלגוריתמים לא יודעים להתמודד עם מצבים כאלה. בעת הזאת אחוז ניכר מן הנשים חוות מחזור לא סדיר ולא מאוזן הורמונלית מה שהופך את השימוש באפליקציות ומכשירים למוטל תחת ספק מפאת שאין בכוחם היכולת לנבא מגמות ברורות על סמך נתוניהם. כלומר: אין לסמוך על אפליקציות כאשר המחזור אינו סדיר או כאשר סדר היום איננו שגרתי (נסיעות תכופות לחול, מחלות וכו’)
עובדה מס. 4 – לאפליקציות פוריות יעילות סטטיסטית מוטלת בספק
מרבית היצרנים לא מפרסמים מידע על שיטות המחקר ונתוניהם הסטטיסטיים לגבי יעילות המכשיר. החברות אינן נתונות תחת בקרה ופיקוח ואין חובה או דרישה לדיווח. היעילות הסטטיסטית של מרבית האפליקציות לא נבדקה באופן מדעי על פי שיטות מחקר מקובלות. כמו כן, השיווק האגרסיבי ברשתות החברתיות אינו מאפשר החלפת מידע וחשיבה ביקורתית. כל חברה יכולה לפרסם מה שמתאים לה והדברים אף עלו לאחרונה בתקשורת ועוררו סערה גדולה. בעלי החברה של “דייזי” קיבלו סטירת לחי במאי 2019 כאשר הז’ורנל הרפואי לבריאות נשים REPRODUCTIVE HEALTH נאלצו להוציא מן הז’ורנאל את מאמר המחקר על יעילות המכשיר שפרסמו לפנים משום שנמצא ששיטות המחקר של החברה היו פסולות ובלתי מבוססות, דבר שכמובן מסכן את בריאות הציבור. למרות זאת, החברה עדיין משווקת את מכשיר הדייזי ואת נתוני ה”יעילות” שלה כאילו לא קרה דבר. כלומר: יצרני האפליקציות והמכשירים אינן מספקות מידע אמין ומבוסס על שיטות המחקר שלהן.
עובדה מס. 5 – המידע שלכן אינו פרטי
יצרני האפליקציות והמחשבונים מוכרים (כן, מוכרים!) לגופים חיצוניים כמו פרסומאים במידע האישי שאשה מתעדת באפליקציה. ניתן לבדוק בהגדרות האפליקציות האם קיימת אופציה להגן על המידע האישי ולא לעשות שום שימוש נוסף בו. כלומר: המידע האינטימי ביותר של האישה אינו נותר סודי.
עובדה מס. 6 – אפליקציה היא לא תחליף להכרות עם הגוף
נכון שאפליקציות אמורות לתת לנשים חיים נוחים, קלים וחופשיים מדאגה יחד עם חופש מיני; אך צריך להבין שאין רווח נקי כאשר אישה מפתחת תלות ובטחון באופן עיוור במכשיר טכנולוגי חיצוני, ללא שיפוט פנימי, מה שמרחיק אותה מגופה במקום לקרב. כלומר: אין תחליף לידע אינדיבידואלי לזיהוי סימני פוריות אצל כל אישה.
עובדה מס. 7- אפליקציות פוריות הן לא אמצעי מניעה
האפליקציות והמכשירים אינם מיועדים למנוע הריון, אלא לאגד ולאגור מידע על אודות מאפייני המחזור. מדובר בהבדל עצום. כלומר: אשה יכולה להיעזר באפליקציה כדי לאגור נתונים אחרי שהיא למדה את השיטה למודעות לפוריות באופן מקצועי ויודעת ליישם את הכללים שלה.
עובדה מס. 8- במניעת הריון, אין קיצורי דרך
כאשר נשים מחפשות “פתרונות קלים” הן עלולות ליפול קורבן ליצרנים המסחריים שמצליחים לנצל את חוסר הידע שלהן ולשכנע אותן שכל דבר באריזה הייקטית הוא דבר הכי מתקדם, אמין, חכם ושווה, ושכדאי לרכוש אותו במחיר גבוה. לו נשים היו יודעות מראש על החסרונות של האפליקציות ובמיוחד המכשירים היקרים (שיכולים להגיע קרוב ל-2000 ש”ח בארץ), האם הן היו ממהרות לרכוש אותם? כלומר: שימוש באפליקציה ובמכשיר כקיצור דרך עלול לעלות לך ביוקר, תרתי משמע.
עובדה מס. 9 – אין אמצעי מניעה עם 100% יעילות
אין שום סטטיסטיקה שתבטיח לך יעילות מעשית במאה אחוז. לצערנו נשים נכנסות להריון עם כל השיטות הקיימות כולל שיטות הורמונליות וגם התקנים תוך רחמיים. לעתים אמצעי המניעה “אשמים”, אך במרבית המקרים המשתמשים הם שנכשלו. רק שימוש נכון ועקבי יגביר את היעילות המעשית. לעומת זאת, מי שרוצה לסמוך על גופה באמצעות שמ”פ כשיטה למניעה הריון, מומלץ לה ללמוד אותה במסגרת מקצועית עם מנחה מוסמכת. רק אחרי תקופת ליווי ונסיון, שבהן נשים לומדות ליישם את השיטה, יהיה ניתן לעבור לשימוש באפליקציות (בודדות במספר) לצורך קיצור דרך.
עובדה מס. 10- אפליקציה היא לא שיטה למניעת היריון
חשוב לזכור שמרבית האפליקציות מיועדות לשימור נתונים ואיפיונים של המחזור. מאגר נתונים אינו “שיטה” של אמצעי מניעה. כדי להפוך את המידע באפ’ למשהו יישומי, אישה צריכה ללמוד על גופה, על מערכת הורמונלית וסימני הפוריות שלה- ע”מ לדעת לפענח את סימני הפוריות של עצמה. אישה שמחפשת דרך טבעית לנהל את פוריותה צריכה ללמוד את השיטה, רצוי עם מנחה מוסמכת כולל ליווי אישי, ללא קיצורי דרך. כלומר: מאגר נתונים אינו תחליף לידיעת הגוף.
יש גם לציין שאפליקציות ומכשירי פוריות הם אינם שיטות למניעת הריון לשימוש באופן בלעדי. מי שמזהה ימים פוריים ורוצה לקיים יחסים – היא צריכה לשלב שימוש בשתי שיטות נוספות כדי להיות מוגנת היטב בזמן “חלון הפוריות” שלה (כמו קונדום עם קוטלי זרע, דיאפרגמה עם ג’ל, משגל נסוג וספוגית, או הימנעות). השימוש בשיטה אחת אינה נחשבת כיעילה מספיק.
סיכום
לפני שמורידים אפליקציה או קונים מחשבון, כדאי לברר נתונים ומחקרים מדעיים העומדים מאחורי ההצהרות וההבטחות לגבי היעילות של השיטות האלה. לא יהיה קל לקבל נתונים כאלה. מומלץ לפנות ליצרנים של המוצרים ולנסות לקבל תשובות ענייניות.
בעידן ההיי-טק קיים מירוץ ממושך להגדיל רווחים בשוק הנקרא “תעשיית הפוריות.” שוק זה מקיף אותנו מכל הכיוונים, דבר שדורש מאיתנו הצרכניות ללמוד שפה חדשה ומדויקת כדי להבין באמת מה מוכרים לנו ולמה. בדומה לערכות ביוץ, בדיקות הריון, לקיחת פוסטינור וכו’, רצוי ללמוד ולהכיר את היתרונות ואת החסרונות של מוצרים כאלה – לפני שמוציאים עליהם כסף. מול הכוח השיווקי של יצרנים רבים, עומדת אישה שלא תמיד מכירה ומבינה או יודעת מה לשאול.
ידע זה תמיד כוח. לכן רצוי לפקוח את העיניים ולשמור על “זהירות בריאה” מול פרסומאים שמנסים לשכנע אותנו לקנות “פתרונות קלים” מבלי להבין במה באמת מדובר. חשוב לא להיסחף בגלל אריזה ומראה הייטקיסטי מתוחכם. היצרנים רוצים שנאמין שמדובר בפריצת דרך טכנולוגית חדשה, בשיא הקדמה, הגברת החופש, הדיוק, האמינות והיעילות לגבוהה ביותר באופן “טבעי”. עלינו לפתח חשיבה ביקורתית לגבי כל מוצר שנראה לנו חיוני. צריכים לדעת מהן היתרונות ומהן החסרונות. ציבור שלם של נשים נסחף באמונה שלמה שהישועה תגיע מפה. נשים מוציאות המון כסף יקר על דברים לא ברורים ובדוקים במקום לבדוק עובדות ולשאול שאלות קשות, והכל עבור יצרנים שדוחפים לנו בדיקות הריון, ערכות ביוץ, פוסטינור, תחבושות חד-פעמיות ואפילו טיפולי פוריות. ככל שנכיר טוב יותר את גופינו כך נוכל טוב יותר לבחור את מה שבאמת נכון עבורנו.
אז מה הפתרון?
שיטת המודעות לפוריות עשויה להיות חלופה ראויה לאישה שמחפשת קשר אינטימי וארוך טווח עם גופה. אישה שרוצה להיות ריבונית על גופה ולנהל את חייה הבריאותיים בבחירה וללא תופעות לוואי. שיטה זו מבוססת על תצפית חוזרת של האשה בשלושה סימני פוריות בכל יום ויום, והם: חום השחר, הפרשה טבעית ושינויים בפתח צוואר הרחם. שמ”פ איננה שיטת חישוב ועל כן היא איננה מתיימרת לנבא עתידות ולקבוע תחזית לשבועות הקרובים, לכן אישה המתרגלת שמ”פ יודעת על בסיס יומי מה גופה אומר לה בכל רגע נתון. לאחר שאישה לומדת את גופה במשך תקופת למידה של כ-4 חודשים והיא יודעת ליישם אותה ולזהות מגמות ברורות בביטחון, רק אז תוכל להשתמש בחלק מהאפליקציות בתור כלי עזר מקצר דרך, ויהיה בידה הדרור המוחלט על גופה. זוהי בחירה.