אמצעי מניעה לא הורמונליים שניתן לשלב עם שמ”פ

שמ”פ היא כלי ושיטה לזיהוי הימים הפוריים והלא פוריים של המחזור החודשי. לרוב היא משמשת למניעת הריון אך מתאימה גם להשגת הריון ולמודעות נשית כוללת. שמ”פ מפחיתה את התלות באמצעי מניעה אחרים, אך אינה מבטלת או שוללת את השימוש בשיטות נוספות אם וכאשר זוג רוצה לקיים יחסי מין בימים הפוריים והטרום-פוריים של המחזור.

בעוד שלשמ”פ יש פוטנציאל להגיע לשיעור יעילות של כמעט 100% (לאחר הביוץ), יעילות השיטה מושפעת ביותר מהבנת המשתמשת את אופן פעולתה של השיטה, איכות טבלאות הפוריות שלה, ויישום של כללי השיטה בצורה נכונה ועקבית. כאשר זוג בוחר לסמוך על שיטות אחרות בימים הפוריים, היעילות של שמ”פ כבר לא רלוונטית לדיון. במקרה כזה, היעילות תימדד ביחס לסטטיסטיקה של השיטות שנבחרו, ומספר השיטות שהזוג בחר להשתמש בהן בימים הפוריים.

מחקרים מראים כי יעילות השימוש בשיטות סימפטומיות-תרמיות (STM) כמו שמ”פ, יכולה להגיע ל 98%, אך מחקרים אלה מניחים כי זוג בוחר להימנע מקיום יחסי מין עד לאחר הביוץ. במילים אחרות, אי לקיחת סיכונים מחושבת כמעט לחצי עד שני שליש מהמחזור. המשמעות היא שמחיר האפקטיביות הגבוהה היא הגבלת מספר הימים במהלך המחזור בהם ניתן לקיים יחסי מין.

מנחות שמ”פ רבות, אך לא כולן, מאמינות שלכל זוג יש את החופש לבחור בחירה מושכלת לגבי מה שהם רוצים לעשות בימים הפוריים והטרום פוריים של המחזור. זוגות שמחפשים פתרון גמיש יותר מהימנעות ילמדו על האפשרויות השונות למקסום הבטיחות תוך לקיחת אחריות מרבית משותפת, ומציאת הפתרונות שהכי מתאימים להם. קיום יחסי מין בטוחים בימי טרום פוריות ופוריות פירושם שזוג יודע להשתמש נכון בשתי שיטות בו זמנית בימי הפוריות. כאשר משתמשים בשיטות אחרות אלה, היעילות הסטטיסטית של 98% אינה חלה יותר, אלא היעילות הסטטיסטית של השיטות שנבחרו.
אף אמצעי מניעה אינו מבטיח יעילות של 100% (למעט הימנעות ממין). שמ”פ אינה שיטה “עצמאית” או בלעדית. המשמעות היא שזוגות שרוצים למקסם את ימי “החופש המיני” במהלך המחזור, מבינים כי יש צורך בשתי שיטות בו זמנית בימי הפוריות (למשל דיאפרגמה וג’ל או קונדום וקוטל זרע). הם גם מבינים גם שבתקופת הלמידה (4-6 חודשים/מחזורים), השימוש בשיטת גיבוי אחת הוא הכרחי בימים שלפני חלון הפוריות. זוגות שבוחרים להסתמך רק על קונדום במועד הביוץ ובימים הפוריים נמצאים בסיכון להריון לא מתוכנן. אם קונדום נקרע או לא נשלף כמו שצריך, הסיכון מתקרב ל 100%!

אמצעי מניעה לשילוב עם שמ”פ

השיטות שלמטה מתאימות לשימוש בימי הפוריות והטרום פוריות והן יעילות בשימוש נכון ועקבי. ראוי לציין כי יעילות המשתמש בפועל בשיטות אלו נעה בין 75-95%. ההפרש הזה של 20% הוא משמעותי, לכן חשוב להבין את הדברים הבאים:

  1. אין אף סטטיסטיקה אבסולוטית שמגנה על המשתמשת מפני הריון לא מתוכנן.
  2. האפקטיביות הסטטיסטית האישית אינה טמונה בשיטה עצמה אלא במאפיינים של המשתמשים בה, כולל:
    • מידת המוטיבציה שלהם למנוע או לעכב הריון
    • קבלת הדרכה מתאימה כיצד להשתמש בשיטה
    • הבנה כיצד עובדת השיטה
    • מידת הניסיון והמיומנות עם השיטה
    • מידת הביטחון בשיטה
    • מידת התמיכה של בן/בת הזוג בשיטה
    • שביעות הרצון מהשיטה
  3. שימוש בשיטה בפעם הראשונה, בין אם מדובר בקונדום או בקוטל זרע, ככל הנראה יעניק שיעור יעילות נמוך יותר מאשר שימוש בשיטה בפעם השלישית או הרביעית. במילים אחרות, האחריות להגיע ליעילות הגבוהה ביותר, תלויה במאפייני המשתמש ולא בשיטה עצמה.
  4. חשוב ביותר כי לאחר בחירת שיטה אחת או יותר, בני הזוג יתאמנו בשיטה זו לפחות פעם או פעמיים לפני שיסתמכו עליה ב”זמן אמת”. לדוגמא, אם בחרתם בפילם, ג’ל או ספוג, יש להחדירם לנרתיק ולהשאיר למשך לילה כדי לדעת מראש אם קיימת רגישות לחומרים. אחוז קטן מהמשתמשים עלולים לחוות צריבה או גירוד. תרגול השיטה לפני השימוש בה עם בן / בת זוג הוא גם דרך טובה להבטיח שההחדרה מתבצעת כהלכה. זה נכון גם לגבי קונדומים גברים.
  5. כל השיטות החד פעמיות דורשות למידה ראשונית, מיומנות, ניסיון והיכרות לפני השימוש בזמן אמת. שימוש בשתי שיטות בו זמנית בימי הפוריות הוא הדרך הטובה ביותר להגיע ליעילות של 100%.

אמצעי מניעה כימיים חד פעמיים (קוטלי זרע)

חשוב לתרגל את כל השיטות פעם ראשונה או שניה על “יבש”. היעילות המעשית של השיטה מושפעת באופן ניכר מההיכרות עם המוצר ולמיומנות השימוש בו. חובה לתרגל קודם כל שיטה מראש על מנת לבדוק אם קיימת רגישות או אלרגיה לחומרים שבמוצר.

ספוגית SAFE-T

מגיעה באריזה של שלוש ספוגיות בעלות של כ-60 שקלים. הספוג ספוג בנוזל קוטל זרע. החומר פעיל למשך 3 שעות לפחות מהרגע שמכניסים אותו. ניתן להוציא את הספוגית לאחר 6 שעות לפחות מזמן השפיכה. ניתן להשיג ברוב רשתות הפארם.

ספוגית למניעת הריון סייפ-טי

VCF – Vaginal Contraceptive Film פילם וגינלי למניעת הריון

קודם לומדים לאתר את פתח צוואר הרחם. מחדירים את הדף/הפילם קרוב לפתח הצוואר בתנועה רצופה ומהירה (תוך 4-5 שניות) כדי למנוע הדבקה בזמן החדרת החומר. כאשר החומר פוגש את החום והלחות של הנרתיק הוא הופך לפס קשיח של ג’ל העוטף את איזור פתח הצוואר. אחרי מספר שעות החומר משתלב עם ההפרשה הטבעית ויוצא מהגוף, לעיתים ללא שום סימנים. עולה 7 ש”ח ליחידה. יש להחדיר את הפילם רבע שעה לפני חדירה, והוא עמיד למשך 3 שעות. ניתן לרכוש ברשתות הפארם, בבתי מרקחת של קופות החולים וגם בבתי מרקחת פרטיים. בקרוב יגיע VCF בצורה נוספת: מנה מוכנה/מדודה של קוטל זרע ש”מזריקים” לנרתיק (כמו שמחדירים טמפון).

פרמטקס– נרות למניעת הריון

נרות וגינליים איכותיים מצרפת. עולה כ8-10 שקלים ליחידה. הנרות פעילים ל- 3 שעות. חשוב לדחוף את הנר כמה שיותר קרוב לפתח צוואר הרחם.

פארמטקס- נרות וגינליים למניעת הריון

 

קונדום פנימי רב פעמי לאישה

האמצעי היחיד שמגן על האישה ממחלות מין שנמצא בשליטת האישה. ישנה טבעת שצריך להכניס לתוך הנרתיק – זה כמו קונדום גברי הפוך. נכון להיום לא קיים ייבוא סדיר לארץ אך ניתן להזמין מחו”ל באינטרנט.

female-condom

 

אמצעי מניעה רב פעמיים מכניים

דיאפרגמה מסורתית

גביעונית מסיליקון שצריך למלא בכף של קוטל זרע בתוכו ולמרוח גם מבחוץ. את קוטל הזרע קונים בנפרד. נותינוקס, לדוגמא, עולה כ-65 שקלים. יש צורך להתאים את הדיאפרגמה אצל איש/אשת מקצוע מנוסה, לא בהכרח רופא הנשים שלך. מי שלא מקבלת התאמה והדרכה של לפחות 45 דקות לא קיבלה שירות מספיק. יש מספר אחיות שעושות הדרכות והתאמה לדיאפרגמה, ניתן למצוא פרטים עליהן באינטרנט ע”י הקלדת – “המדריך השלם לדיאפרגמות – דפנה מאיר”. דיאפרגמה לא מתאימה לנשים הסובלות מדלקות בדרכי השתן מכיוון שהיא עלולה ללחוץ על שלפוחית השתן.

מילקס

 

קאיה CAYA

דיאפרגמה חדשה בשם קייה אושרה בארץ במהלך 2017. היא מעוצבת אחרת מהדיאפרגמה המסורתית. היא מתאימה לנשים שיודעות את הגודל האישי אם הוא בין 65-80. כדי להגביר יעילות חובה לשלב את הדיאפרגמה עם קוטל זרע (CAYA GEL) שהוא טבעי ולא כימי.

caya_contoured_diaphragm

 

סינגה

לרשימת מתאימות דיאפרגמה בארץ לחצי כאן.

פאם-קאפ

כובעון צווארי קטן מסיליקון שנצמד בוואקום על פתח צוואר הרחם. קטן יותר מדיאפרגמה ועלול להשתחרר אצל נשים שכבר ילדו. ניתן להשיג בארץ דרך מתאימת דיאפרגמה.

אמצעי מניעה הנמצאים בשליטת הגבר

קונדום חיצוני לגבר

קיים מגוון של סוגים שונים: עם/בלי קוטל זרע, צבעים, גדלים וטעמים, עשוי מלטקס דק, פוליאורתן (חומר פולימרי), עור טלה, עם הבדלים בתחושה, בעובי ובמידת הרגישות; מלטקס או מחומרים אלטרנטיביים לרגישים בנינו, כמו הקונדומים של סקין ושל גלייד.

משגל נסוג

שיטה שקיבלה שם רע אך היא בעצם הרבה יותר טובה ממה שלימדו אותנו! השיטה דורשת ביטחון במחויבות וביכולת של הגבר לשלוט באורגזמה שלו ולגמור בחוץ – לדוגמא, על בן זוג חדש קשה יותר לסמוך. בנוסף, גבר ששתה אלכוהול הוא בעל פחות שליטה. הסיכון הוא בנוזל טרום השפיכה של הגבר שעלול להכיל זרע משפיכה קודמת. הזרע בתוך צנרת הגוף יכול לשרוד שעות בודדות ולכן חשוב לדאג לכמה תנאים: א) מהשפיכה הנוכחית ועד המשגל הבא- גבר צריך לחכות כ-4 שעות, ב) הוא צריך להשתין (כדי לשטוף את פי השופכה עם חומציות). אם יעברו לפחות ארבע שעות משפיכה קודמת לעוררות ומשגל נוכחי לא אמור להיות זרע חי בנוזל טרום השפיכה של הגבר. למידע נוסף על משגל נסוג.